Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Koningsdag 2020, 4 en 5 mei in Hardinxveld-Giessendam

17 april 2020 om 07:42 Evenementen

H'VELD-G'DAM De voorbereidingen voor 27 april en 4/5 mei waren volop aan de gang toen de wereld door het coronavirus op zijn kop werd gezet. Daardoor gaan alle activiteiten op Koningsdag en rondom 75 jaar Vrijheid in Hardinxveld-Giessendam niet door

Burgemeester Dirk Heijkoop laat via de site van de gemeente weten dat de gezondheid van iedereen voorop staat. ,,Om toch samen Koningsdag te beleven, vraag ik je om vanuit huis mee te werken aan de volgende oproepen: wie een vlag en wimpel heeft, hang deze op 27 april uit. Versier de vensterbank/huis aan de straatzijde. Het Concertgebouworkest roept iedereen op om klokslag 10.00 uur het Wilhelmus ten gehore te brengen. Het Wilhelmus kan worden gezongen of worden gespeeld vanaf een balkon, uit het raam of in de tuin. Houd er rekening mee dat er onder andere door het coronavirus veel mensen ziek zijn, vechten voor hun leven of zelfs zijn overleden. Enige ingetogenheid is daarom wenselijk.


4 EN 5 MEI De jaarlijkse Dodenherdenking kan dit keer niet op de gebruikelijke manier plaatsvinden. ,,Op enig moment op 4 mei leg ik samen met de voorzitter van Oranje Trouw een krans namens alle organisaties die gewoonlijk bij de Herdenking betrokken zijn. Dit moment wordt gefilmd en is vanaf 18.00 uur te zien op de sociale media van de gemeente."

De burgemeester vervolgt: ,,Ik doe een dringende oproep om dit jaar thuis te herdenken en niet de straat op te gaan. Om 20.00 uur houdt de koning een toespraak, die iedereen via de televisie kan volgen. Na de twee minuten stilte luiden kerkklokken in ons dorp om toch op een gepaste manier uiting te geven aan de Dodenherdenking."

,,Op 5 mei vieren wij ieder jaar de vrijheid. Wij denken dan aan vrijheid zonder oorlog. Op dit moment is er in ons land geen oorlog, maar onze persoonlijke vrijheid is erg beperkt. Wij voelen op dit moment zeker ook de waarde van vrij zijn."

VLAGGEN Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen op om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Ook vraagt de organisatie op 5 mei de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan de bevrijders van 75 jaar geleden.

,,Ik ben heel blij dat iedereen zo goed gehoor geeft aan de oproep om thuis te blijven en wil iedereen verzoeken om dit vol te houden om zo de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Houd je a.u.b. aan de door het Rijk uitgeschreven regels. Mijn gedachten zijn bij diegenen die te maken hebben met de gevolgen van dit vreselijke virus. Ik wens iedereen veel gezondheid toe in deze bijzondere tijden."

advertentie
advertentie