Afbeelding
Met dank aan alle figuranten

Hardinxveld-Giessendamse figurant in de schijnwerpers bij afstudeerdocumentaire Met dank aan alle figuranten

26 februari 2020 om 07:37 Film

H'VELD-G'DAM Met een ode aan de figurant zet regisseuse Laura Hisken (29) de Nederlandse figurantenwereld in de schijnwerpers. Zo ook de Hardinxveldse Sylvia van der Meis-Strauss. Hoewel figuranten op een filmset paradoxaal genoeg nodig zijn om niet te worden opgemerkt door het publiek, bestaan er zonder figuranten zoals Sylvia geen films. In 'Met dank aan alle figuranten' onderzoekt Laura waar de behoefte van figuranten vandaan komt te worden gezien op een plek waar ze juist onzichtbaar moeten zijn.

Sylvia leeft tegenwoordig naar eigen zeggen haar meisjesdroom door erop los te figureren. De kijkers kunnen haar kennen van onder andere Dokter Tinus, Het geheime dagboek van Hendrik Groen en Sluipschutters.

Als figurant reis je vaak het hele land door en moet je uren wachten op de set om met misschien een plukje haar in beeld te komen. Toch staat Sylvia met groot enthousiasme en gedrevenheid op de filmset. Sylvia is een van de drie figuranten die Laura en haar crew volgen op de set en in het dagelijks leven om een idee te krijgen van wie de mens is achter de figurant. Wat vertellen hun persoonlijke verhalen over de ziel en zaligheid waarmee zij figureren?

De documentaire wordt op dit moment gefinancierd door crowdfunding via CineCrowd, waarbij het publiek bijdraagt aan de totstandkoming van de film. De makers ontvangen steun vanuit alle hoeken, maar vooral de figurantenwereld reikt een helpende hand om dit project te laten slagen.

Regisseuse Laura Hisken over de documentaire: ,,Met humor en ontroering willen wij een licht schijnen op de kracht en kwetsbaarheid van de mensen die normaal gesproken onzichtbaar moeten zijn, maar juist graag gezien willen worden. En hoe verschillend mensen ogenschijnlijk zijn, figurant of niet, uiteindelijk willen we allemaal dat iemand ons ziet staan."CINECROWD Om Met dank aan alle figuranten te kunnen realiseren willen de filmmakers €7.000 ophalen. Met onder andere een bijdrage van het K.F. Hein Fonds zitten ze op 71%. De campagne loopt nog tot en met 9 maart. Meer informatie over dit project: www.cinecrowd.com/met-dank-aan-alle-figuranten

advertentie
advertentie