Onthulling kunstwerk Merwedegijzelaars in Hardinxveld-Giessendam in 2020
Onthulling kunstwerk Merwedegijzelaars in Hardinxveld-Giessendam in 2020 Richard van Hoek

Presentatie Merwederazzia, 80 jaar leven met de oorlog

16 april 2024 om 11:27 Historie

HARDINXVELD-GIESSENDAM Anja van der Starre houdt dinsdagavond 14 mei op uitnodiging van stichting Cultuur Hardinxveld-Giessendam in de Koperen Knop een presentatie over de Merwederazzia.
Op 16 mei is het 80 jaar geleden dat deze grote vergeldingsrazzia plaatsvond in de dorpen Sliedrecht, Hardinxveld, Giessendam en Werkendam.

De razzia was een reactie van de bezetter op het doodschieten van twee landwachters door het verzet in de Zuid-Hollandsche Biesbosch, nabij de Helsluis. Bij de razzia zijn meer dan 500 mannen in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar opgepakt en dezelfde dag nog weggevoerd naar Kamp Amersfoort. Ongeveer de helft wordt binnen zeven weken vrijgelaten. De mannen die dit geluk niet hebben, gaan op transport naar Duitsland, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden in diverse kampen te werk worden gesteld.
28 Gijzelaars overleven het niet; de jongste is 18, de oudste 25 jaar.

LITTEKENS

Anja van der Starre (56) is de jongste dochter van de inmiddels overleden Merwedegijzelaar Bas van der Starre uit Sliedrecht. Eind 2005 richtte zij een digitaal monument voor de slachtoffers van de razzia op: www.merwedegijzelaars.nl. In opdracht van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam schreef ze een boekje over deze lokale geschiedenis. Daarnaast geeft ze regelmatig lezingen, waarin ze aandacht vraag voor de littekens die de razzia in families heeft achtergelaten en die hun stempel hebben gedrukt op de naoorlogse dorpsgemeenschappen. In 2019 werkte Anja mee aan de documentaire “Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders” die op 4 mei 2019 door de NOS is uitgezonden.

De presentatie is van 20.00 – 22.00 uur inclusief een pauze en is gratis toegankelijk. Aanmelden is gewenst via het mailadres: info@cultuurhg.nl.

advertentie
advertentie