Afbeelding
Marjon Lukje

Rijksmonument De Theekoepel in Hardinxveld-Giessendam bij programma BinnensteBuiten

9 december 2020 om 09:20 Historie

H’VELD-G’DAM Rijksmonument De Theekoepel komt donderdag om 18:45 uur op televisie bij het programma BinnensteBuiten op NPO 2. Bewoner Arie van der Meijden vertelt vol trots over de opnames en zijn huis.

door Fleur van Benten

BinnensteBuiten werd getipt dat er een leuk project stond in Hardinxveld-Giessendam. ,,Toen is er contact met ons opgenomen”, vertelt Van der Meijden. ,,Van te voren zijn de makers van het programma langs geweest om te kijken of het huis geschikt was. Ze vonden het gelijk een prachtige plek.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Marjon Lukje

OPNAMES De opnames waren al eerder in het jaar gepland, maar vanwege de coronacrisis moesten ze meerdere keren uitgesteld worden. Uiteindelijk vonden de opnames pas begin oktober plaats. ,,Een regisseur, cameraman en geluidsman hebben de hele dag door het huis heen gelopen en alles in beeld gebracht”, aldus Van der Meijden. Er was nog niet eerder aandacht geweest vanuit de media, dus daar moest Van der Meijden wel aan wennen. ,,Ik had zelf een heel draaiboek in mijn hoofd, maar dan gaat het toch heel anders. Ik weet nog niet hoe het eruit komt te zien, want ik zie het ook pas achteraf.” Zelf kijkt hij ook vaak naar het programma: ,,Er komen vaak mooie panden voorbij en ik ben nou eenmaal architect.” Later is er ook nog een fotograaf langs geweest om beelden te maken voor de sociale media. Niet alleen het huis, maar ook de meubels, die hij bijna allemaal zelf heeft ontworpen, komen in beeld.

GESCHIEDENIS Het karakteristieke uiterlijk is niet het enige bijzondere aan het huis. Al voordat Van der Meijden en zijn vrouw Heleen er gingen wonen, had het een rijke geschiedenis. Het rijksmonument ligt aan een waterplas, ook wel een wiel genoemd, die overgebleven is na een dijkdoorbraak in 1385.

(Tekst gaat onder de foto verder)


Foto vanuit de overtuin aan de Peulenstraat, met midden in de Wiel het zeskantige drijvende bloemeneiland en aan de overzijde van het water tussen de bomen de zeskantige theekoepel. - prive

Aan de overkant de van het water lag vroeger een overtuin die aangelegd was door een aannemer rond 1850. De aannemer, die zelf in een woonhuis achter de tuin woonde, liet in het midden van het wiel een bloemeneiland bouwen. Daarna kocht hij de grond aan de overzijde op en bouwde daar de zeshoekige theekoepel. ,,De aannemer heeft dus eigenlijk zijn eigen uitzicht gemaakt,” licht de bewoner toe.

In 1904 ging de aannemer failliet. ,,Toen is de overtuin gevuld en is het bloemeneiland ter ziele gegaan. Aan het theekoepeltje is door nieuwe eigenaren een woonhuis gebouwd. Tot de jaren zestig is het bewoond geweest, maar toen werden het gebouw en de omliggende tuinen door de gemeente opgekocht voor de uitbereiding het kerkhof.”

We waren jong, enthousiast en idealistisch, dus ik vond het een goed idee

Nadat er een tijd een jeugdbibliotheek in het gebouw heeft gezeten, werd in de jaren zeventig besloten het te slopen. ,,Er was in die tijd helaas nauwelijks belangstelling voor ons cultureel historisch erfgoed,” stelt Van der Meijden.
Van der Meijden heeft er alles aan gedaan om het slopen tegen te houden. ,,Vier jaar lang ben ik bezig geweest om het te behouden. Ik heb de Erfgoedvereniging Heemschut en de Rijksdienst Monumentenzorg benaderd en die hebben er een rijksmonument van gemaakt. Toen kon het niet meer gesloopt worden.”
Toen Van der Meijden het gebouw kocht was het een bouwval, samen met zijn broer heeft hij binnen drie jaar het huis opgeknapt. In die tijd woonde hij samen met zijn vrouw in een keet. Ook zijn vrouw vond het meteen een goede zaak dat het gebouw gerestaureerd werd. ,,We waren met een hele club bezig met het behouden van mooie panden. Er is echt voor gevochten. We waren jong, enthousiast en idealistisch, dus ik vond het een goed idee.” Het verbouwen vond ze minder leuk, want het duurde wel een beetje lang.

Na ongeveer veertig jaar zijn de bewoners nog steeds trots op hun stulpje. Het bijzonderst vinden ze het nog originele theekoepeltje: ,,Daar zitten we altijd als we gasten hebben.”

BinnensteBuiten, donderdag 10 december om 18.45 uur op NPO 2.

Het aannemershuis aan de Peulenstraat met de overtuin.
Afbeelding
advertentie
advertentie