Martin Egas en zijn zoon Bas bij de onthulling van het monument.
Martin Egas en zijn zoon Bas bij de onthulling van het monument. Gert Romijn

Nabestaanden Merwedegijzelaars mogen krans leggen

3 januari 2021 om 10:42 Historie

H’VELD-G’DAM Martin Egas uit Hardinxveld-Giessendam legt al meer dan 20 jaar lang samen met zijn zoon een krans op 4 mei voor de Merwedegijzelaars. Hij kan zich voorstellen dat andere nabestaanden ook eens de krans willen leggen.

door Eline Lohman

In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug. Zij worden de zogenoemde Merwedegijzelaars genoemd.

Op 3 oktober is na zorgvuldige voorbereiding van een jaar het monument voor de Merwedegijzelaars geplaatst bij het oorlogsmonument op de Sluisweg. Een drieluik, waarvan het eerste deel in Sliedrecht staat (bij Bellevue) en het derde deel in Werkendam (op de dijk bij het veerpontje). Tevens is het voortbestaan van de plaquette op de christelijke school (voorheen bij de boogbrug te Beneden Hardinxveld) gewaarborgd.

Als nabestaande van de Merwedegijzelaar Bas Egas was Martin als zoon hier volledig bij betrokken. ,,Men had mij hier vanuit de gemeente voor gevraagd, daar ik al ruim 20 jaar de krans mag leggen op 4 mei uit naam van de nabestaanden. Dit komt omdat ik dit heb overgenomen van mijn vader die secretaris was van de stichting Merwedegijzelaars en eerst op 16 mei en later op 4 mei tijdens dodenherdenking de krans lag samen met een lotgenoot. Ik doe dit nu al jaren met mijn zoon Bas, maar ik kan mij voorstellen dat er andere nabestaanden zijn die het een eer zouden vinden om ook eens de krans te mogen leggen. Ik wil niet het alleenrecht hebben en daarom zou het mooi zijn als andere nabestaanden ook wat willen betekenen voor de nagedachtenis aan de Merwedegijzelaars. Mochten er geen andere nabestaanden de krans willen leggen, dan blijf ik het sowieso doen tot ik niet meer kan. Mijn zoon, die net als ik zeer geïnteresseerd is in geschiedenis, zal het later dan zeker van me overnemen, want zo is hij. Fijn, want ik heb dit wijlen mijn vader beloofd. En ik ben ervan overtuigd dat de volgende generatie het ook weer over zal nemen. Het is belangrijk om de geschiedenis levend te houden.”

Het betekent elk jaar weer veel voor Martin dat hij de krans mag leggen. ,,Ik heb het overgenomen van mijn vader, die zelf altijd een krans legde. Toen nog bij de christelijke school, later bij de Sluisweg. Mijn vader moest net als veel andere oorlogsslachtoffers een hele strijd leveren om erkend te worden als oorlogsslachtoffer. Dat is uiteindelijk pas laat gebeurd: in 1985 werd hij door de regering erkend als oorlogsslachtoffer.”

Martin is erg blij dat het monument enkele maanden geleden geplaatst is. ,,Geweldig dat wij als nabestaanden dit in samenwerking met de gemeente voor elkaar hebben gekregen. Wat ik ook mooi vind, ik merk dat steeds meer jeugd belangstelling krijgt voor het onderwerp. Die belangstelling is met de vierde generatie toegenomen. Ik denk dat dit onder meer komt doordat er op scholen wat meer aandacht voor is.”

Wie een nabestaande van een Merwedegijzelaar is en graag eens de krans wil leggen op 4 mei, kan contact opnemen met de stichting via de website merwedegijzelaars.nl.

Martin Egas.
advertentie
advertentie