Afbeelding
Stichting 75 jaar vrijheid

Informatieborden Tweede Wereldoorlog

22 april 2021 om 07:32 Historie

H’VELD-G’DAM In de maanden voorafgaand aan de viering van 75 jaar vrijheid zijn door het plaatselijk comité, de Stichting ‘75 jaar vrijheid’ en veel andere betrokkenen in 2020 veel plannen ontwikkeld en uitgewerkt. Helaas konden deze door de uitgebroken Covid-19 niet doorgaan.

Alle deelnemende organisaties, verenigingen en scholen waren enthousiast en bijna alles was al in kannen en kruiken. De activiteiten met scholen, de tentoonstelling in De Koperen Knop, het ophalen van het Bevrijdingsvuur in Wageningen door marathonlopers, de reconstructie van de ‘broodtocht’ met schoolkinderen et cetera waren zorgvuldig voorbereid en gereed voor uitvoering.

Voorzitter Dick de Jong: ,,Toen in maart 2020 duidelijk werd dat deze activiteiten niet konden doorgaan was het bestuur van de Stichting ‘75 jaar vrijheid’ nog zo optimistisch dat het plan werd opgevat alle activiteiten te verplaatsen naar 2021 onder de titel 75+1. Maar alles wijst er op dat ook dit niet kan doorgaan.”

INFORMATIEBORDEN Eén van de plannen die wel kunnen worden uitgevoerd is het plaatsen van een aantal informatieborden over memorabele gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog in ons dorp. De Stichting ’75 jaar Vrijheid’ hoopt dat deze informatieborden bijdragen aan de blijvende herinnering aan de oorlogsjaren.

De voorbereidingen hiervoor zijn in goede samenwerking met de gemeente voortgezet en in de komende weken worden de borden door medewerkers van de gemeente geplaatst. In totaal komen er zes borden op locaties waar in de oorlogsjaren een gedenkwaardige gebeurtenis heeft plaatsgevonden. De borden bevatten een korte tekst over de gebeurtenis en één of meer foto’s.

PLAATSEN Bovenaan de Koningin Wilhelminalaan wordt een bord geplaatst ter herinnering aan het bombardement op 1 januari 1945, aan de Parallelweg wordt een bord geplaatst ter hoogte van de plaats waar in september 1944 een Engels jachtvliegtuig is neergestort. Andere locaties zijn: scheepswerf De Merwede (luchtaanval op 1 september 1944), de School met de Bijbel (verzamelpunt Merwedegijzelaars op 16 mei 1944), de noordgevel van Herensociëteit De Spijcker bij de spoorwegovergang Binnendams (moord op Wouter Smit eind 1944 en de bombardementen in januari en februari 1945) en bij het pand Buitendams 93 (de plaats waar op 20 mei 1945 een schip met brood en voedsel is afgemeerd).

De wens om het bord bovenaan de Koningin Wilhelminalaan met een kleine plechtigheid te laten onthullen door burgemeester Heijkoop kon helaas ook niet worden gehonoreerd. De coronamaatregelen staan dergelijke samenkomsten nog niet toe. In zijn 4 mei rede besteedt de burgmeester aandacht aan deze borden en later volgt er nog een fotomoment. De Stichting ’75 jaar Vrijheid’ is dankbaar voor de prettige en constructieve samenwerking met de gemeente. Het realiseren van deze informatieborden is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de MAG.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Afbeelding
advertentie
advertentie