Afbeelding
Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam
Uit Het Kompas van augustus 1981

Speel-in week boordevol activiteiten

10 augustus 2021 om 16:50 Historie

HARDINXVELD-GIESSENDAM De Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam zoekt maandelijks leuke berichtjes uit Het Kompas van zo’n dertig, veertig of vijftig jaar geleden. Ook vertellen ze er interessante weetjes bij. De ene keer is het een advertentie, de andere keer een opvallend nieuwsbericht. Deze keer gaat het over de opening van de Speel-in in 1981.

12 augustus 1981 “Speel-in” week boordevol activiteiten

Maandag 10 augustus om tien uur hees burgemeester R.W. Dijkstra, in gezelschap van zijn echtgenote, de vlag van de Speel-in week. Daarmee was het sein gegeven en konden de kinderen, die in groten getale en luidkeels aanwezig waren de sporthal binnenstormen.

Op naar het zeer gevarieerd aanbod van activiteiten, zoveel dat een van de kinderen de zucht slaakte “wat moet ik nou gaan doen”. Maar dat zal hij wel gauw bekeken hebben, want de diverse stands zaten korte tijd na de opening al vol.

Laten we in gedachten dat kind eens volgen en dan komen we in de knutselhoek, waar vandaag (maandag) flessen beplakt en beschilderd werden, ’s middags werden er tegeltjes beschilderd en zo kunnen ze iedere dag wat anders doen.

In de muziekhoek worden muziekinstrumentjes gemaakt en wordt er een muziekkwis gehouden. In de kookhoek, waar uit veiligheidsoverwegingen uitsluitend koud gekookt wordt, werd een heerlijk uitziende taart klaargemaakt, doe later aan de burgemeester werd aangeboden. Later in de week wil men nog gaan barbecueën, dat wel buiten natuurlijk. In de textielhoek werden lief uitziende inktvissen van wol gemaakt en poppetjes. De kinderen gaan ook nog kussens en dieren van washandjes maken.

De milieuhoek, die erg gezellig was ingericht met grote planten en bloemen en waar dinsdag iemand van de Zeehonden-crèche uit Pieterburen iets over dat werk met deze dieren kwam vertellen. De toneelhoek met een echt decor en veel verkleedkleren nodigt uit tot het spelen, het is soms best leuk om eens in de huid van een ander te kruipen.

En dan, stilte alstublieft, opname, de video-hoek, waar kinderen hun eigen T.V.-programma kunnen maken, erg gek hoor als je jezelf op het televisiescherm ziet. De timmerhoek waar druk gezaagd en getimmerd werd, de crèche voor de jonge kinderen, die ook graag met van alles bezig zijn en zich hier lekker kunnen uitleven. Journalisten in de dop kunnen in de redactiehoek hun eigen krant maken en gaan ook echte interviews houden in de zaal.

Kinderen die in elektronica geïnteresseerd zijn kunnen ook deze week hun hart ophalen, ook daar is voor gezorgd. De bekende poppenspeler Ruth van de Steenoven uit Papendrecht gaat samen met de kinderen poppenkastpoppen maken en dat lijkt moeilijker dan het is. Met eenvoudige middelen kunnen de leukste poppen gemaakt worden, je laat gewoon je fantasie wat werken en dan lukt het best. En als je dan moe bent geworden, dan duik je lekker de leeshoek in, daar liggen toch veel stripboeken!

Tot en met vrijdag kunnen de kinderen terecht in sporthal “Die Wielewaal”, doen hoor.

Wil je het verslag van de hele Speel-in uit 1981 lezen? Dat staat in de papieren editie van deze week (11 augustus) en is natuurlijk ook online te lezen.

advertentie
advertentie