Mathieu van Pelt is sinds februari van dit jaar conservator van het Hendrick Hamel Museum.
Mathieu van Pelt is sinds februari van dit jaar conservator van het Hendrick Hamel Museum. Mirjam de Swart

Hamel én Gorinchem centraal in Hamelmuseum

21 augustus 2021 om 17:51 Historie

GORINCHEM De afgelopen anderhalf jaar was een bijzondere tijd. Nu alles weer open is en veel mensen ook weer hun vakantie in Nederland zullen doorbrengen, zetten we een aantal lokale musea in de schijnwerper. Deze week het Hendrick Hamel Museum in Gorinchem

door Mirjam de Swart

Het Hendrick Hamel Museum moet meer gedragen gaan worden door de Gorcumers. Daar wil ik de komende tijd naar toe gaan werken.” Aan het woord is Mathieu van Pelt van het Hendrick Hamel Museum. Sinds februari van dit jaar mag hij zich conservator van het museum aan de Kortendijk in Gorinchem noemen. Samen met een team van vrijwilligers (Mathieu zet zichzelf ook op vrijwillige basis in voor het museum) wil hij het Hendrick Hamel Museum nog meer op de kaart zetten. 

ZEEHELD In het Hendrick Hamel Museum kan de bezoeker uitgebreid kennismaken met de zeventiende-eeuwse zeeheld Hendrick Hamel, zijn avonturen in Korea en opmerkelijke ontsnapping in 1666. Het Museum is gevestigd in het Hamelhuis, dat gebouwd is op de geboortegrond van Hendrick. Het historisch verhaal van deze Gorcumer in dienst van de VOC komt hier tot leven.

Maar niet alleen het verhaal van Hendrick Hamel komt tot leven in het museum aan de Kortendijk, vertelt Mathieu. ,,Momenteel is er ook een tijdelijke expositie over de Hollandse Waterlinie. Een uiterst boeiende expositie zeker nu de Hollandse Waterlinie is uitgeroepen tot werelderfgoed.” 

De expositie bestaat onder andere uit 19 platen die de geschiedenis vertellen van het ontstaan van de polders in het Rivierengebied, het latere gebruik van het water en de polders als verdedigingsmiddel tijdens belegeringen (80-jarige oorlog) en latere vijandelijke invallen. 


VESTING De presentatie is samengesteld door de Werkgroep Vesting in de persoon van Ed Giskes en is onderdeel van de promotie van de Oude Hollandse Waterlinie, in aanloop naar de herdenking van het Rampjaar 1672. In dat jaar werden de Nederlanden aangevallen door Frankrijk, Engeland en Munster. Na eerst grote verliezen te hebben geleden, wierpen De Staten van Holland een extra verdedigingslinie op: de Hollandse Waterlinie. Deze bleek onneembaar, zelfs voor het Franse leger van Louis XIV. De expositie is te zien tot 12 september 2021.

,,Ik ben heel enthousiast over de samenwerking met de Werkgroep Vesting Gorinchem. Op deze manier kunnen we meer aandacht besteden aan de geschiedenis van Gorinchem. Zo hoop ik te bereiken dat het museum meer gedragen gaat worden door de Gorcumers zelf. Toeristen die het museum bezoeken zijn stuk voor stuk laaiend enthousiast, maar iets meer waardering vanuit het Gorcumse zou niet verkeerd zijn”, lacht Mathieu. 

SAMENWERKING Om die geschiedenis van Gorinchem meer tot zijn recht te aten komen in het Hamelmuseum is Mathieu ook een samenwerking aangegaan met Oud Gorcum. Op dit moment werk ik aan een expositie over Gorinchem West. Deze zal volgend jaar te zien zijn.” Ook de banden met het Gorcums Museum zijn verder aangetrokken. ,,We zijn met elkaar in gesprek over hoe we elkaar kunnen versterken. Kortom, mooie ontwikkelingen dus voor het museum.”

Mathieu merkt dat het historisch besef bij steeds meer Gorcumers aanwezig is. Dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waar Gorinchem een belangrijk onderdeel van is, is uitgeroepen tot werelderfgoed draagt daar zeker aan bij, denkt Van Pelt. ,,Je merkt dat mensen de geschiedenis van de stad steeds belangrijker gaan vinden. Er is steeds meer interesse voor.”

Toeristen weten het museum aan de Kortendijk goed te vinden, weet Mathieu te vertellen. ,,Natuurlijk hebben wij ook te maken gehad met sluitingen en beperkingen vanwege de coronapandemie, maar sinds we weer open mogen, merken we dat toeristen ons weten te vinden. En ze zijn stuk voor stuk laaiend enthousiast.”

Meer informatie: www.hendrickhamelmuseum.nl

Het museum toont hoe Hendrick Hamel gewoond moet hebben.
In het Hamelmuseum komen bezoekers meer te weten over het leven van zeeheld Hendrick Hamel.
Afbeelding
advertentie
advertentie