het tegeltableau, dat de aanleiding vormde voor dit boek. Waarnemend burgemeester Luteijn van Geertruidenberg samen met burgemeester Heijkoop van Hardinxveld-Giessendam.
het tegeltableau, dat de aanleiding vormde voor dit boek. Waarnemend burgemeester Luteijn van Geertruidenberg samen met burgemeester Heijkoop van Hardinxveld-Giessendam. Historische vereniging Hardinxveld-Giessendam

Bijzondere voedseltochten beschreven in boek

30 oktober 2021 om 11:51 Historie

HARDINXVELD-GIESSENDAM Bij de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam verschijnt binnenkort een boek over de voedseltochten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Onder leiding van de Oud Gereformeerde predikant ds. J. van der Poel werd in 1944 en 1945 in de Bommelerwaard en in het Land van Heusden en Altena voedsel gehaald voor de hongerige bevolking van Giessendam en Hardinxveld. In mei 1945, na de bevrijding, volgde nog een, later ‘beroemd’ geworden reis naar Geertruidenberg. Over deze tocht is in de loop der jaren het nodige geschreven, maar tot heden is nooit onderzocht wat er toen eigenlijk is gebeurd.

Auteur Peter van Wijngaarden, beet zich vast in deze geschiedenis en schreef, na langdurig en diepgaand onderzoek een publicatie over deze voedseltochten, over de reis naar Geertruidenberg en over de grote hulpvaardigheid van de inwoners van Geertruidenberg. 

Het was de bedoeling om in 2020 als een van de festiviteiten rond de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding in Hardinxveld-Giessendam een reconstructie van de voedseltocht te organiseren zoals die van 16-20 mei 1945 had plaatsgevonden van Geertruidenberg naar het toen nog maar kort daarvoor bevrijde Giessendam en Hardinxveld. Aanleiding was een bezoek van burgemeester Dirk Heijkoop van Hardinxveld-Giessendam aan zijn collega te Geertruidenberg, Jan Luteijn. Aanleiding was de bezichtiging van een tegeltableau in Museum De Roos aldaar. Dat tableau was een geschenk van de bevolking van Giessendam en Hardinxveld aan de inwoners van Geertruidenberg uit dankbaarheid voor de schenking van broden en ander voedsel. Door de problemen rond Covid-19 kon dit alles helaas niet doorgaan.

Peter van Wijngaarden had zich al uitgebreid in dit onderwerp verdiept en was daarbij veel te weten gekomen, en vooral dat er zo weinig over die tochten bekend was. Dat er voedsel was gehaald in de Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena was bekend. Maar hoe dat precies gebeurde en onder welke omstandigheden was nooit goed vastgelegd. Er waren veel herinneringen en verhalen vol tegenstrijdigheden, onduidelijkheden en manco’s. Veel mensen hadden van hun ouders wel eens gehoord over de voedseltochten, maar de finesses waren bij weinigen bekend. Tijdens veel onderzoek en speurwerk in en buiten Hardinxveld-Giessendam kwam hier en daar een stukje informatie boven tafel en kon weer een stukje aan de puzzel worden toegevoegd.

Uiteindelijk ontstond een boeiend verhaal over de voedseltochten, die nooit zonder gevaar waren geweest. Waar liefde en vertrouwen een hoofdrol in speelden, en waaruit bleek dat er sprake was van een bijzonder goede samenwerking tussen de mensen en instellingen. Het is goed dat de geschiedenis van deze ‘wonderbaarlijke spijziging’ nu is beschreven en voor iedereen beschikbaar komt. De publicatie, met als titel ‘De voedseltochten van dominee Van der Poel 1944-1945. Realiteit en mythe - een reconstructie’ telt ca. 140 pagina’s en is voorzien van foto’s en andere illustraties. Vanaf 8 november is het boekje te koop voor € 15,-. bij de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam, museum De Koperen Knop te Hardinxveld-Giessendam, boekhandel Ritmeester, Boven-Hardinxveld en via het mailadres info@hv-hardinxveld-giessendam.nl.

Leden van de Historische vereniging Hardinxveld-Giessendam ontvangen het boek gratis. Wie het boek thuisgestuurd wil krijgen betaalt € 5,- verzendkosten. Dit project kon mede worden gerealiseerd dankzij gelden van de Maatschappelijke Agenda van Hardinxveld-Giessendam.

het tegeltableau, dat de aanleiding vormde voor dit boek
advertentie
advertentie