Het m.s. Adriana waarmee in mei 1944 vanuit Geertruidenberg brood en voedsel werd aangevoerd.
Het m.s. Adriana waarmee in mei 1944 vanuit Geertruidenberg brood en voedsel werd aangevoerd. foto fam. G. Hagenaar

Najaarslezing over de Voedseltochten

4 november 2021 om 15:34 Historie

HARDINXVELD-GIESSENDAM Na de ‘corona-pauze’ in 2020 houdt de Historische Vereniging dinsdag 9 november weer haar jaarlijkse Najaarslezing in De Parel aan de Talmastraat 9 in Hardinxveld-Giessendam, aanvang 20.00 uur. Peter van Wijngaarden, vicevoorzitter van de Historische Vereniging, geeft een presentatie naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek over de voedseltochten van dominee Van der Poel in 1944 en 1945.

Onder leiding van de Oud Gereformeerde predikant ds. J. van der Poel werd in 1944 en 1945 in de Bommelerwaard en in het Land van Heusden en Altena voedsel gehaald voor de hongerige bevolking van Giessendam en Hardinxveld. In mei 1945, na de bevrijding, volgde nog een, later ‘beroemd’ geworden reis, naar Geertruidenberg. Over deze tocht is in de loop der jaren het nodige geschreven, maar tot heden is nooit onderzocht wat er toen eigenlijk is gebeurd.

De auteur heeft geprobeerd de gebeurtenissen rond deze voedseltochten te reconstrueren. En zo ontstond een boeiend verhaal over de zeer gevaarlijke voedseltochten, waar moed, geloof en vertrouwen een hoofdrol speelden.

In zijn presentatie ‘Oorlog, honger, moed en medemenselijkheid’ neemt Peter van Wijngaarden de lezer mee in zijn zoektocht naar de geschiedenis van deze tochten die omgeven is met de nodige mythen en nog nooit goed was onderzocht.

Niet alleen leden van de Historische Vereniging, maar iedereen die interesse heeft in dit onderwerp is dinsdagavond 9 november welkom in De Parel. Een coronatoegangsbewijs is verplicht.

advertentie
advertentie