Afbeelding
prive

Terugblik op het rijke verleden van de Bonkelaar, deel 2

Historie

SLIEDRECHT Door het samenvoegen van de twee verenigingen Cresendo uit Boven-Hardinxveld en Tempo uit Giessendam ontstond in 1945 muziekvereniging E.M.S. (Eendracht Maakt Sterk). Onder leiding van eerst voorzitter Piet Vlot en later Maarten Vogel werd het een korps van grote proporties en nam binnen de dorpsgemeenschap een belangrijke plaats in. Zo traden zij op op Koninginnedag en Bevrijdingsdag, begeleidden de lampionoptochten en speelden zij muziek bij de tewaterlatingen van schepen gebouwd op scheepswerf de Merwede. Een steeds beter spelende muziekvereniging was erg gelukkig met het Cultureel Centrum De Bonkelaar. E.M.S  verzorgde daar schitterde winterconcerten op het mooie toneel voor een groot en uitzinnig publiek op de stoelen in het amfitheater. De minirettes verkleed als Calimero’s, kaboutertjes of indiaantjes stalen de harten van de toeschouwers. De stokoefeningen van de majorettes dwongen respect af en waren het aanzien meer dan waard. 

Bij het 40-jarig jubileum in 1985 was er een feestelijk concert samen met het jubilerende Dordts Philharmonisch Orkest. De schitterende decors, de kleurrijke kleding, de sprookjesachtige belichting en niet in het minst de prachtige muziek in de Bonkelaar hebben onvergetelijke indrukken achtergelaten bij de muziekliefhebbers uit Hardinxveld-Giessendam en omstreken. 

Meer lezen over de optredens van EMS en andere verenigingen? Leen het boek De Bonkelaar in de plaatselijke bibliotheek of bezoek de expositie Bonkelaar Experience in het Sliedrechts museum. De sfeer van de Bonkelaar is daar te proeven en er zijn nog enige exemplaren van het boek te koop.

advertentie