Liesbeth van den Dool opende de expositie. Zij staat bij een wand met familiefoto's van de familie Van den Dool.
Liesbeth van den Dool opende de expositie. Zij staat bij een wand met familiefoto's van de familie Van den Dool. Eline Lohman

Nieuwe tentoonstelling Hofstee in de Polder in museum Het Regthuys: Eén boerderij, vijf generaties

24 januari 2023 om 12:07 Historie

GIESSENBURG In museum Het Reghthuys is zaterdag de tentoonstelling ‘Hofstee in de Polder’ geopend, over karakteristieke boerderijen in de Alblasserwaard. Centraal in deze tentoonstelling staat boerderij ‘het Doolhof’ in Giessenburg. Deze hofstee uit 1709 is jarenlang in bezit geweest van de familie Van den Dool. Liesbeth van den Dool opende de expositie.

door Eline Lohman

Vergenoegd kijkt Liesbeth van den Dool om zich heen. Zij heeft net de tentoonstelling geopend door een rood lint door te knippen en loopt nu langs de vele foto’s en attributen van de boerderij die vele generaties in haar familie is geweest. Van 1802 tot 2022 zaten er familieleden Van den Dool in. De laatste bewoners waren haar ouders, haar moeder zelfs de allerlaatste. Nu zijn er allerlei foto’s van vroeger te zien die het leven op de boerderij die zij zo goed kent, laat zien. Plus een hele verzameling aan voorwerpen, zoals vooral veel gewolkt emaille, dat haar moeder verzamelde.

MOEDER SPAARDE EMAILLE

,,Ik ben in 1970 in de boerderij geboren. Mijn vader heeft in 1952 de boerderij overgenomen, eigenlijk tegen zijn zin omdat hij andere ambities had. Maar toch heeft hij het gedaan. Mijn moeder spaarde emaille, het was al een soort museum. De tijd had daar een paar honderd jaar stilgestaan! Er stond veel antiek. Na het overlijden van mijn moeder kwam ik in contact met de historische vereniging, zij vonden het leuk om spullen uit de boerderij in het museum te zetten. Daar was ik blij mee, want de boerderij moest leeg. Nu ik de expositie zie, komen er vele herinneringen naar boven. Zo was er een regel in de familie dat je op je achttiende het huis uit moest. Daar hebben de familieleden zich allemaal aan gehouden. Ik ook? Jazeker, ook ik ging op die leeftijd de deur uit. Ik ben trots op het resultaat van de tentoonstelling. Er zijn veel foto’s van details van de boerderij, zoals een oude bedstee en schouw en verder persoonlijke bezittingen. Maar nog niet eens alle spullen staan hier!”

In al die jaren zijn er vijf generaties Van den Dool geweest die er gewoond hebben en dat is bijzonder

Er zijn nog tientallen boerderijen in de Alblasserwaard, wijst Bert den Boer, voorzitter van de Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen, naar foto’s van boerderijen langs de Giessen. De foto’s zijn gemaakt door Tom Schreuders. Bert: ,,Het is belangrijk om deze informatie te laten zien, omdat de foto’s en voorwerpen de geschiedenis van de Alblasserwaard weergeven. Zo blijft die geschiedenis bewaard. Eind negentiende eeuw zijn er veel boerderijen gebouwd in de omgeving. We hebben ervoor gekozen om de boerderij van de familie Van den Dool centraal te zetten in de expositie omdat deze heel karakteristiek is en bovendien hadden we hier toegang toe. Het is één van de oudste boerderijen van Giessenburg. In al die jaren zijn er vijf generaties Van den Dool geweest die er gewoond hebben en dat is bijzonder. Nu is de boerderij verkocht aan een andere familie.”

 Tot en met 29 mei is in museum het Reghthuys de tentoonstelling ‘Hofstee in de Polder te zien. De expositie is te zien op woensdag en zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur. Leden hebben gratis toegang, bezoekers betalen twee euro entree.

Liesbeth van den Dool opent de expositie.
Afbeelding
Afbeelding
Liesbeth van den Dool in gesprek tijdens de opening.
Boerderijen langs de Giessen, in beeld gebracht door Tom Schreuders.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie