Rondleidingen Huis Schelluinderberg
Rondleidingen Huis Schelluinderberg Geschiedkundige vereniging Giessenburg en Schelluinen

Unieke kans: rondleidingen op zaterdag 10 juni in Huis Schelluinderberg

30 mei 2023 om 16:30 Historie

SCHELLUINEN Op zaterdag 10 juni opent het Huis Schelluinderberg haar deuren voor publiek. Tussen 10.00 en 16.00 uur vinden ieder half uur korte rondleidingen plaats. De rondleidingen zijn gratis, deelname is alleen mogelijk na aanmelding via www.hcmolenlanden.nl

De openstelling van het Schelluinse kasteeltje is een vervolg op Open Monumentendag 2022. Toen was er zoveel belangstelling voor de rondleidingen, dat velen teleurgesteld moesten worden. In overleg met de eigenaren is het nu mogelijk om toch nog een keer een deel van het pand te bezichtigen. Een unieke kans dus

HISTORIE

Het kasteeltje is halverwege de 16e eeuw gebouwd door de Gorcumse burgemeester Jan Snouck. Het pand is later vergroot en verfraaid waardoor een, in renaissancestijl gebouwd huis ontstond, dat vanouds Schelluinderberg genoemd wordt.

Lange tijd werd gedacht dat dit huis een restant was van de Commanderij van de Duitse Orde, die in Schelluinen veel bezittingen had. Prof. H.J. Zuidervaart concludeerde echter na een grondige studie dat die gedachte niet op waarheid berustte. Het commandeurshuis bleek aan de noordzijde van de Schelluinse kerk gestaan te hebben, kasteel Schelluinderberg staat ten zuiden van de kerk. Jarenlang fungeerde het als buitenhuis van diverse Gorcumse families.

PASTORIE

Tegen het einde van de 17e eeuw huurde de Schelluinse kerk het huis als woning voor de predikant. In 1765 kocht de kerk het pand aan. Door hoge onderhoudskosten lag sloop in 1920 op de loer. Gelukkig vond er in 1921 toch (na een gulle donatie van de heer Van Linden Tol) een grondige restauratie plaats. Sinds 1954 is het Huis Schelluinderberg in particuliere handen. Recentelijk restaureerden de nieuwe eigenaren het pand zodat de inwoners van Schelluinen voorlopig weer heel trots kunnen zijn op hun kasteeltje.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie