Afbeelding
Jeroen van Kan

Onthulling gedicht Jeroen van Kan in Hardinxveld-Giessendam

20 juni 2020 om 10:54 Kunst

H'VELD-G'DAM Jeroen van Kan maakte voor deze speciale maritieme locatie op de Rivierdijk in Hardinxveld-Giessendam het volgende gedicht:

metaal hier is opgemaakt met woorden terwijl wie
taal nodig heeft zelden wordt begrepen

intussen wacht die dokkige moby dick daar gedurig
af de hele schepping voor de kaken

op een dag zijn we dronken van begrip
en weten we voor altijd waar we heen gaan

Jeroen van Kan is schrijver en dichter. In november 2019 verscheen van hem de verhalenbundel Hoe Matt een dode vis werd. Twee jaar eerder debuteerde hij als dichter met de bundel De wereld onleesbaar. Verder stelde hij Alles komt goed samen, over dichter en programmamaker Wim Brands, en was hij samen met Brands ook samensteller van het boek Nederland een objectief zelfportret. Tussen 2016 en 2019 presenteerde hij VPRO Boeken, en daarvoor bij dezelfde omroep het radioprogramma De avonden. Verder was hij redacteur van de literaire tijdschriften Tirade en De Tweede Ronde. Sinds 2019 is hij directeur van de SLAA (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam).

DE GOUDEN RAND Het gedicht is maakt onderdeel uit van het De Gouden Rand, een reeks van zes gedichten die inzoomen op het Maritieme Cultureel Erfgoed. Dit gedicht is de vijfde in die reeks. Naast deze Gouden Rand ontwikkelt Lionsclub Alblasserwaard Souburgh het project Dichter bij de Polder. Deze projecten vormen samen een route vormen van dertig gedichten.
Eerder plaatsten ze in dat kader gedichten in het landschap van: Jan Eikelboom, Klaas Blokhuis, Anna Enquist, Ad Zuiderent, Willem van Toorn, Marieke van Leeuwen, Jana Beranova, Neeltje Maria Min, Saskia Stehouwer, Hester Knibbe, Marieke Rijneveld, Ester Naomi Perquin, Ineke Holzhaus, Ton Delemarre, Radna Fabias, Anneke Brassinga, Tsead Bruinja en Jos van Hest.

Dit initiatief van Lionsclub Alblasserwaard Souburgh is als fiets- en wandelroute te beleven, maar geeft ook de argeloze voorbijganger door het lezen van deze poëzie nieuwe “gezichten”.
De Gouden Rand wordt ondersteund door de provincie Zuid –Holland, Erfgoedlijn Waterdriehoek.

Een workshop gedichten maken onder leiding van de dichter-docent Jos van Hest op de bovenbouw van een basisschool in Hardinxveld-Giesendam wordt financieel ondersteund door Damen Shipyards.

advertentie
advertentie