De nieuwe aanwinst bij de kantine van Korfbalvereniging De Vriendenschaar
De nieuwe aanwinst bij de kantine van Korfbalvereniging De Vriendenschaar Lucas Versteeg

Een appel na het sporten

2 oktober 2018 om 08:49 lokaal

H'VELD-G'DAM Bureau Leefstijl is sinds maart 2018 bezig met het project 'De Gezonde Sportkantine' in Hardinxveld Giessendam. Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van Dienst Jeugd en Gezondheid en moet gezonde keuzes onder jongeren stimuleren. Momenteel zijn vier sportkantines in Hardinxveld actief bezig om gezondere keuzes aan hun bezoekers te bieden. ,,Mensen kunnen ook nog een patatje kopen hoor."

door Lucas Versteeg

Op de balie van de kantine van Korfbalvereniging De Vriendenschaar in Hardinxveld staat een bordje: 'Nieuw! Gezonde snack 0,50 cent.' Ernaast ligt een mandje met verschillende ontbijtkoekrepen. Ook liggen er Bifi-worstjes en zakjes Cup-A-Soup. Er hangen posters om gezonde keuzes te bevorderen en het drinken staat gesorteerd van gezond naar ongezond. Eerst water, daarna vruchtensap, en helemaal rechts staat het bier. De kantinemedewerkers hebben zich de afgelopen maanden ingezet om de kantine steeds gezonder te maken. Al deze veranderingen komen voort uit het project De Gezonde Sportkantine.


Op 30 januari 2018 vond het Sportoverleg van werkgroep Sport en Cultuur plaats in gemeente Hardinxveld-Giessendam. Hierbij waren verschillende partijen van de gemeente aanwezig, maar ook sportaanbieders dachten mee. Eén van de aanwezigen kwam met het idee iets te doen met 'gezonde sportkantines', en zo ontstond het project De Gezonde Sportkantine.

Dienst Jeugd en Gezondheid pakte dit project op en de buurtsportcoach Wesley haakte al snel aan. Sportkantines moeten gezonder worden. Hier doel hiervan is om bij te dragen aan een betere gezondheid voor de inwoners. ,,In een gezonde omgeving wordt het maken van gezonde keuzes gemakkelijker'', aldus Mariska Duijvelshof van Dienst Jeugd en Gezondheid. ,,In de supermarkt zouden de koopjes bij de kassa ook gezonder moeten zijn. Bij de winkel van het tankstation verkopen ze ook zoveel ongezonde dingen. Ik vind dat bedrijven een maatschappelijke rol moeten bieden en een gezondere keuze makkelijker moeten maken.''

Wil Kuup werkt bij Korfbalvereniging De Vriendenschaar en vindt deze maatschappelijke rol ook belangrijk. ,,Veel mensen hebben last van overgewicht en kinderen krijgen steeds meer suikers binnen. Wij hopen als kantine bewustzijn te creëren en mensen de mogelijkheid te geven om een gezonder alternatief te kiezen. Sinds kort verkopen we broodjes gezond, die zijn erg populair!'' Wil kreeg behoorlijk wat reacties op de veranderingen in de kantine van De Vriendenschaar. ,,Mensen zien dat er veranderingen zijn in het assortiment. Als we uitleggen dat we meedoen aan dit project, vraagt iemand soms of de nieuwe producten wel echt gezond zijn. Dan leg ik uit dat het niet per se heel gezond is, maar dat het gaat om het aanbieden van een minder ongezond alternatief.''
Miranda Kleijweg-De Grote van Bureau Leefstijl adviseert de medewerkers hoe ze hun sportkantine zo gezond mogelijk kunnen maken. Bij de aanpassing van het assortiment wordt rekening gehouden met tips van het Voedingscentrum.

,,We passen niet alles aan, mensen kunnen ook nog een patatje kopen. Wel vervangen we bijvoorbeeld de paprikachips door popcorn: dat is minder ongezond. Ook is het goed om een fruitschaal neer te zetten, en gezonde producten in de aanbieding te zetten.'' Miranda tipt de kantines ook om gezonde dingen in de aanbieding te zetten en bezoekers te stimuleren water te drinken. ,,Een lunchdeal met een volkoren tosti en vetvrije yoghurtdrank kan goed werken.''

Op dit moment werken er vier sportkantines actief mee aan het project. Korfbalvereniging De Vriendenschaar, Zwembad De Duikelaar, Voetbalvereniging Hardinxveld en sporthal De Wielewaal. Hoewel er bij Zwembad De Duikelaar maar een kleine kantine is, nemen de medewerkers daar ook deel aan het project. ,,We zijn een zwembad dus is het sowieso fijn om iets gezonds aan te bieden. Op dit moment hebben wij als grootste verandering een kan met koud fruit-water op de balie staan. Bezoekers kunnen dit gratis pakken'', aldus Mary van der Plas.

Wanneer de kantines doorgaan met het project, maken zij kans op een nominatie. Hoe gezonder de kantine is, hoe hoger de nominatie. Wanneer 50% van de producten in het assortiment gezond is, krijg de kantine een bronzen nominatie. Bij 60% is dit zilver en bij 80% is dit goud. ,,Dit is een leuke manier om personeel te stimuleren. De percentages creëren bewustwording. Het personeel gaat zich meer verdiepen in de verschillende opties als ze inkomen doen voor het assortiment'', aldus Miranda.

Voor de toekomst hoopt Miranda dat steeds meer sportkantines in Hardinxveld zich aansluiten bij het project. ,,Wanneer ze zien dat het een succes is bij de vier deelnemende kantines, gaan andere kantines zich hiervoor misschien ook inzetten.''

 

advertentie
advertentie