Gedenkstenen voor Joodse familie uit Hardinxveld

12 maart 2019 om 15:32 lokaal

H'VELD-G'DAM De Duitse kunstenaar Gunter Demnig heeft dinsdag 12 maart op De Buurt drie gedenkstenen gelegd voor de Joodse familie Meiboom die in de oorlog uit het dorp is weggevoerd.

Barend en Lea Meiboom zijn op 14 mei 1943 omgebracht in concentratiekamp Sobibor, hun zoon David stierf op 31 mei 1944 in Auschwitz. De huidige bewoners van hun voormalige woning op De Buurt 24, Iddo en Anne Marie Hoekstra, vinden het belangrijk dat deze familie niet vergeten wordt. Daarom hebben zij Demnig gevraagd in de straat voor het huis drie zogenaamde Stolpersteine te plaatsen. De namen, geboorte- en sterfdata van de familie staan in de steentjes gegraveerd.

SCHOOLKINDEREN Rick, Noa, Stijn en Rachel, vier leerlingen van School met de Bijbel de Regenboog, legden witte rozen bij de steentjes. De kinderen maakten met hulp van Anne Marie Hoekstra een filmpje over de familie Meiboom. De school gaat deze beelden gebruiken bij lessen over de oorlog.

Namens de gemeente waren de drie wethouders en burgemeester Dirk Heijkoop aanwezig. De burgervader droeg een gedicht van de Goudse stadsdichter Inez Meters voor. Ook zei hij: ,,Het idee van de Stolpersteine – ofwel struikelstenen – is dat je erover struikelt met je hoofd en met je hart en dat je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Ik buig vandaag op deze plaats ook het hoofd uit respect voor de familie Meiboom."

ANGSTIG Anne Marie Hoekstra beschreef hoe het leven en lot van de familie Meiboom 'onder haar huid kroop' doordat zij met haar man en jongste dochter onder hetzelfde dak woont. ,,Als ik luister naar de ganzen die gakkend de rivier oversteken, of de kerkklokken van Boven-Hardinxveld en Werkendam hoor slaan, weet ik dat Barend en Lea hetzelfde hoorden. En als ik 's nachts wel eens even wakker ben, vraag ik me af hoe angstig en bezorgd zij onder ditzelfde dak in bed hebben gelegen toen de greep van het naziregime steeds verstikkender werd."

Hoekstra riep de aanwezigen op om een tegengeluid te laten horen tegen antisemitisme, discriminatie en stigmatiserend taalgebruik. Ook verwees ze naar een onderzoek van Eenvandaag waaruit bleek dat bijna de helft van de Joden in Nederland zich niet vrij voelt om openlijk Joods te zijn. ,,Het gevaar bestaat dat we wennen aan berichten daarover. Maar laten we dat nooit normaal gaan vinden."

BIJEENKOMSTNa afloop van de steenlegging was er een informele bijeenkomst in de vroeger slachtplaats van slager Barend Meiboom. Naast het college van burgemeester en wethouders waren onder andere vertegenwoordigers van de Stichting Stolpersteine Sliedrecht, de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam en Stichting Dijksynagoge aanwezig.

advertentie
advertentie