Dementie: “wat gebeurt er met mij als mijn dierbare dementie krijgt?

14 maart 2018 om 11:24 lokaal Deel je nieuws

Het Alzheimercafé  Hardinxveld-Giessendam organiseert op 28 maart a.s. een avond in Verpleeghuis Tiendwaert met als thema: “Wat gebeurt er met mij als mijn dierbare dementie  krijgt?” Cognitie- en gedragswetenschapper dr. Paul Jansen is deze avond  gastspreker. De avond start om 19.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur.

Als je dierbare een vorm van dementie krijgt, heeft dat effect op mensen in het sociale netwerk. Het helpt als je meer weet over wat dementie is, wat iemand beleeft en hoe je daar mee om kan gaan.

In onze maatschappij eisen we vaak dat mensen met een aandoening zich aanpassen aan algemeen geldende regels, maar dat kunnen mensen met dementie niet altijd meer. Ze trekken zich daarom vaak terug in zichzelf, dat kan een probleem voor anderen zijn. Als mantelzorger heeft dat met regelmaat effect op je en kom je daarmee vaak voor een dubbel en dwars probleem te staan.

Paul Jansen is cognitie- en gedragswetenschapper, directeur van de Anneke van der Plaats Foundation en voorzitter van de Stichting Dementiewijs.

Over mensen met dementie zegt Paul: “ Zij hebben hun gevoel van tijd verloren, maar hebben hun herinneringen waarin zij leven. Hun intuïtieve brein en hun innerlijke wijsheid is intact. Het gaat over onze bereidheid om de wereld van hen te betreden, hen daar te ontmoeten.”

De kunst is hoe doe je dat en wie heb je als mantelzorger daarbij nodig?

De maandelijkse bijeenkomsten in het Alzheimer Café hebben tot doel een ieder te informeren over vormen van dementie, de gevolgen voor patiënt en familie en om taboes te doorbreken. Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun familieleden, vrienden en andere belangstellenden. Vooraf en na afloop is er volop gelegenheid om met lotgenoten in contact te komen en ervaringen uit  te wisselen.

De informatiestand van Alzheimer Nederland is op elke bijeenkomst aanwezig met folders, brochures en het verkrijgen van mondelinge informatie.

De toegang en consumpties zijn gratis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie