Afbeelding
pixabay.com / Sabine van Erp

Waakvlammers positief effect op kwetsbare inwoner

10 juli 2020 om 07:48 Maatschappelijk

H'VELD-G'DAM In 2018 startte de gemeente met de pilot 'Waakvlam'. Met deze pilot werd bij een groep inwoners op een laagdrempelige de vinger aan de pols gehouden, nadat ze een ondersteuningstraject hadden doorlopen.

Wethouder Trudy Baggerman: ,,De pilot is 1 juli 2020 afgelopen en de resultaten laten zien dat de inzet van een waakvlammer effect heeft. Er vinden minder escalaties plaats." Op basis van de eindevaluatie heeft het college besloten om het project structureel voort te zetten.

WAAKVLAMMER Een waakvlammer is een persoon die een vinger aan de pols houdt bij een kwetsbare inwoner, nadat hij een ondersteuningstraject heeft doorlopen. Dit gebeurt op een laagdrempelige manier. ,,Waakvlamondersteuning draagt bij aan preventie en is een meerwaarde binnen het Sociaal Team. Het doel van waakvlamondersteuning is dat minder inzet van zware ondersteuning nodig is en escalatie wordt voorkomen", aldus Trudy Baggerman. Met waakvlamondersteuning wordt voorkomen dat een inwoner opnieuw een intensief en duur ondersteuningstraject moet starten. Vanaf 2018 zijn twee waakvlammers van start gegaan: één vanuit De Lange Wei en één vanuit Vivenz. Eén van de medewerkers omschrijft de waakvlamfunctie treffend als "een vliegende keep die brandjes blust en voorkomt dat het een uitslaande brand wordt".

Ik ben er trots op dat Hardinxveld-Giessendam hierin voorop loopt

Eind 2018 werd een tussenevaluatie uitgevoerd. Zo kon gekeken worden wat de eerste effecten waren en wat er gedaan kon worden om de pilot te verbeteren. Uit deze tussenevaluatie bleek dat er onder de begeleide inwoners geen sprake was van een terugval of escalatie. Ook werden enkele aanbevelingen gedaan om de pilot te verbeteren. Zo werd er meer aandacht gevraagd voor de registratie door waakvlammers en een duidelijkere scheiding te maken tussen een reguliere professional. Trudy Baggerman: ,,Met deze aanbevelingen hebben we de pilot doorgezet tot 1 juli 2020 om daarna te kijken of we het structureel maken. Dat is nu gelukkig besloten."

STRUCTUELE INZET Na de eindevaluatie heeft het college besloten om het project structureel voort te zetten. Trudy Baggerman: ,,We zien dat de waakvlammers niet alleen een positieve uitwerking hebben op kwetsbare inwoners, maar ook een positief effect hebben op het Sociaal Team. Teamleden kunnen door de waakvlammers langdurige problematiek afschalen en hebben zo meer ruimte om andere cliënten te ondersteunen." De waakvlamondersteuning staat niet op zichzelf is een voorbeeld van de verbreding van het Sociaal Team. Naast kortdurende ondersteuningstrajecten die gericht zijn op herstel of verbeteren, is er dankzij de waakvlam nu ook aandacht voor de doelgroep die blijvend een vorm van ondersteuning nodig hebben. Naar verwachting groeit deze doelgroep door o.a. de vergrijzing.

VOORLOPER Onlangs liet koppelorganisatie Aedes een onderzoek uitvoeren door Andersson Elffers Felix (AEF) naar ondersteuning van kwetsbare bewoners in wijken. Uit dit onderzoek bleek dat in gemeenten pas actie wordt ondernomen wanneer de situatie escaleert en dat daarom de waakvlam teruggebracht moet worden in de wijk om escalatie te voorkomen. Wethouder Trudy Baggerman: ,,Ik ben er trots op dat Hardinxveld-Giessendam hierin voorop loopt! De waakvlam laat zien hoe de ondersteuning aan de kwetsbare doelgroep op een praktische en laagdrempelige manier kan worden ingericht."

advertentie
advertentie