Tijdens de Week van de Opvoeding wordt elk jaar door het land heen aandacht aan besteed met diverse activiteiten.
Tijdens de Week van de Opvoeding wordt elk jaar door het land heen aandacht aan besteed met diverse activiteiten. Anneke Hymmen

Veel activiteiten tijdens de Week van de Opvoeding

1 oktober 2021 om 07:34 Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Een nieuw initiatief in Hardinxveld-Giessendam: Humanitas Home-Start, Jong JGZ, de bibliotheek, Servanda en het Sociaal Team bieden in de Week van de Opvoeding van 4 tot en met 10 oktober een gezamenlijk aanbod met workshops en een OpvoedParty.


door Eline Lohman

Vorig jaar was vanuit Servanda al het idee ontstaan om een gezamenlijk aanbod aan ouders te doen tijdens de Week van de Opvoeding, vanuit betrokken organisaties op het gebied van jeugd, vertelt Sascha Zonneveld van Humanitas. ,,Helaas kon dit door corona geen doorgang vinden. Dit jaar waren die mogelijkheden er gelukkig wel en was er ook nog een te besteden budget bij Humanitas Home-Start. Zodoende hebben wij het initiatief genomen om met de bibliotheek, Jong JGZ, Servanda en het Sociaal Team te kijken hoe we dit budget het beste in konden zetten voor de ouders en kinderen in de gemeente.”

De Week van de Opvoeding is een landelijk initiatief, georganiseerd door het Nederlands Jeugdinstituut. Tijdens deze week wordt elk jaar door het land heen aandacht aan besteed met diverse activiteiten en het delen van kennis. De Week draait om ontmoeting en uitwisseling van kennis — met, voor en door ouders, medeopvoeders en professionals. Het thema voor dit jaar is: ‘Vertel eens...’ 

ACTIVITEITEN In Hardinxveld-Giessendam zijn er verschillende activiteiten. Zo is er een workshop Slaapklets waar Tanja Anderson op woensdagmiddag 6 oktober van 13.30 tot 16.30 uur in Café de Buurman met ouders en kinderen in gesprek gaat. Verder is er een workshop Opvoeden in twee culturen voor NT2 ouders door Gusta Semmelink, op maandagavond 4 oktober van 19.30 tot 21.00 uur in Bibliotheek Aan Zet. En er is een OpvoedParty met gespreksleider Sascha Zonneveld, op vrijdagochtend van 9.30 tot 11.00 uur in Buurtkamer Servanda in de Ducdalf, aanmelden voor deze laatste 2 activiteiten is verplicht. Het thema ‘Vertel eens…’ wordt ook gekoppeld aan de baby Drive-In in die week in de bibliotheek. 

OPVOEDEN Aandacht voor opvoeden is belangrijk, onderstreept Sascha. ,,Het opvoeden van kinderen en jongeren is leuk, maar soms best lastig. Het kan dan fijn zijn om met andere ouders in gesprek te gaan over opvoeden en opgroeien. Ervaringen te bespreken, inzichten te delen en inspiratie op te doen. Om hulp vragen als het even niet zo lekker loopt is heel normaal. Dit is geen teken van zwakte, maar juist van kracht. Het thema van deze week van de opvoeding sluit hier heel mooi bij aan. ‘Vertel eens’ is een uitnodiging om het gesprek aan te gaan. Iedereen heeft een verhaal om te delen. De workshops bieden de mogelijkheid om andere ouders te ontmoeten en van elkaar te leren. Het is een meerwaarde om vanuit verschillende organisaties de ervaring en kennis te bundelen in een aanbod voor inwoners. We hebben samen gekeken naar de signalen en vragen die we bij onze organisaties binnen krijgen om hier een passend aanbod voor ouders in te kunnen doen. De workshop ‘Opvoeden in twee culturen’ is bijvoorbeeld ontstaan vanuit de vraag van de deelnemers aan het taal café in de bibliotheek. Dan is het heel mooi dat we hier nu een aanbod op kunnen doen.” 

Info of aanmelden voor workshops: Sascha Zonneveld, 06-20249328.

advertentie
advertentie