De modeshow in 2019.
De modeshow in 2019. Privé

Vintage modeshow op 30 mei

Maatschappelijk

GORINCHEM Op 30 mei wordt na twee jaar stilte, vanwege corona, weer een Vintage modeshow georganiseerd door Soroptimisten Merwekring bij theater De Vijfzinnen in Gorinchem. Het wordt de dertigste editie.

door Eline Lohman

,,We vinden het fantastisch dat het evenement eindelijk weer doorgaat”, vertelt Gerdien van Steenbergen van Soroptimisten Merwekring. ,,Het is echt een traditie in onze club om dit elk jaar samen te organiseren en daarmee zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel. Dit jaar doen we dat voor de dertigste keer! Het is zo leuk om met een club van zo’n 35 vrouwen zo’n avond goed neer te zetten. Kleding verzamelen, mannequins vinden, alle kleding en accessoires uitstallen en zoveel mogelijk kleding zien te verkopen in een kleine drie uur. En tot slot onze goede doelen heel blij te maken met onze opbrengst die vaak zo’n zevenduizend euro is.” 

De club heeft de afgelopen twee jaar minder geld kunnen geven aan goede doelen voor vrouwen en meisjes. ,,Dat is waar wij als Soroptimisten voor staan: de rechten, de positie en het leven van meisjes en vrouwen verbeteren. Daarnaast hebben we het plezier gemist om samen zo’n evenement te organiseren. En het betekent ook dat onze leden inmiddels heel veel mooie tweedehands kleding hebben verzameld waar we heel graag iemand anders blij mee maken.” 

Om 19.00 uur gaat theater De Vijfzinnen open. Dan komen alle belangstellenden snuffelen tussen de tweedehands kledingstukken. De hele begane grond staat vol met rekken en tafels. Je vindt hier allerlei dameskleding en accessoires, zoals sieraden, schoenen en tassen. Het meeste is te koop voor een paar euro. Tussendoor kun je iets drinken aan de bar en zie je allerlei bekenden. Om 20.00 uur is er een modeshow. Na afloop van de show is er op de bovenverdieping ook exclusievere kleding te koop voor iets hogere bedragen. Aansluitend is er ook een verloting waarbij mooie prijzen te winnen zijn. Rond 22.00 uur komt ‘Dress for Success’ gratis kleding uitzoeken voor vrouwen die de arbeidsmarkt op gaan. En alles wat daarna nog over is, gaat naar goede initiatieven zoals de kringloop. Entreekaarten à acht euro zijn te koop via merwekring@soroptimist.nl en op 30 mei vanaf 19.00 uur bij de kassa van Vijfzinnen. 

Elk jaar kan de modeshow rekenen op enkele honderden dames. Gerdien: ,,Velen komen elk jaar opnieuw. Ook zien we steeds vaker jonge meiden die gek zijn op vintage en andere leuke vondsten. Je kunt mooie kleding, schoenen, tassen en meer kunt scoren voor heel weinig geld. Ze komen niet alleen voor de kleding en accessoires, maar zeker ook voor de gezelligheid. Samen geven we kleding een tweede leven en maken we ons sterk voor andere vrouwen en meisjes.” Soroptimisten Merwekring ziet de aandacht voor duurzaamheid en tweedehands kleding toenemen, zegt Gerdien. ,,Mensen worden zich steeds bewuster dat kleding niet goed is voor het milieu. Heel veel kleding kan nog minimaal een of twee nieuwe rondes mee. De opbrengst gaat zowel naar een lokaal doel, als naar een doel over de grens. Lokaal gaan we de opvang van vluchtelingen in Gorinchem en omgeving ondersteunen. Het andere deel van de opbrengst gaat naar Kinderfonds MAMAS.” 

Info: www.soroptimist.nl

advertentie