Er worden eetadressen gezocht.
Er worden eetadressen gezocht. Inge Pont

Eetgezinnen in Hardinxveld gezocht voor Oekraïense vluchtelingen

Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Stichting Eet Mee organiseert ‘Oekraïners Aan Tafel’. Door het hele land en ook in Hardinxveld-Giessendam. Oekraïense vluchtelingen worden uitgenodigd door plaatsgenoten voor een etentje en leggen zo contacten en krijgen de kans om meer te weten te komen over het leven in Nederland en de plaats waar ze nu verblijven. Er zijn aanmeldingen van vluchtelingen in Hardinxveld-Giessendam, maar nog niet van eetadressen. Die worden nu gezocht.

door Eline Lohman

Stichting Eet Mee maakt sociale ontmoetingen mogelijk met etentjes bij mensen thuis. Sinds enkele maanden worden in Hardinxveld-Giessendam vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Om hen een zorgeloze avond te bieden en in een huiselijke sfeer plaatsgenoten te ontmoeten, organiseert Stichting Eet Mee het project Oekraïners Aan Tafel. ,,Er was veel vraag van mensen in het hele land naar etentjes thuis met vluchtelingen,” vertelt Annelies Kastein, directeur van Stichting Eet Mee. ,,Zij willen iets doen en kunnen dat doen in de vorm van een etentje. Zo kunnen de vluchtelingen contacten opbouwen en kennismaken met Nederland. Wat wordt er gegeten in Nederland? Hoe zien de huizen eruit? En hoe werkt het schoolsysteem? De vluchtelingen kunnen tijdens het eten praktische vragen stellen als ze dat willen, over hoe het leven in Nederland eruit ziet. En ze kunnen hun verhaal doen, al hoeft dat natuurlijk niet. Mensen die vluchtelingen uitnodigen voor het eten, kunnen op hun beurt de mensen achter de verhalen in het nieuws ontmoeten.”

IEDEREEN KAN MEEDOEN Er hebben zich meerdere Oekraïense vluchtelingen gemeld die graag komen eten bij plaatsgenoten. Er zijn alleen nog geen aanmeldingen van eetgezinnen. Annelies hoopt dat hier snel verandering in komt, zodat er mooie matches gemaakt kunnen worden. ,,Er zijn geen voorwaarden aan verbonden - iedereen kan meedoen. Wel vragen we of eetadressen de vluchtelingen willen ophalen en weer thuis willen brengen. Vaak hebben zij namelijk weinig geld en weten ze de weg niet. Hebben mensen geen auto, dan kunnen ze met het openbaar vervoer de vluchtelingen op gaan halen.” 

Annelies merkt dat elders in het land het initiatief heel goed ontvangen is. ,,Mensen die meegedaan hebben, zijn heel enthousiast. Zowel de eetadressen als de vluchtelingen. De taal hoeft geen probleem te zijn en dat blijkt ook zo te zijn bij de deelnemers: ze pakken er gewoon Google Translate bij en gaan op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek. Wij geven bovendien tips aan eetadressen hoe ze een etentjes goed kunnen laten verlopen.” 

AANMELDEN Ook meedoen? Op basis van ieders wensen en mogelijkheden wordt er een match gemaakt en vervolgens nemen de mensen van de eetadressen contact op met de vluchtelingen voor het maken van een eetafspraak. Meer informatie/aanmelden via www.eetmee.nl of 030-2213498. Op de website staat een aanmeldformulier waarop mensen onder meer kunnen aangeven hoeveel mensen ze willen ontvangen, of er kinderen mee mogen komen, of er speciale eetwensen zijn en of er samen met de vluchtelingen gekookt gaat worden of niet. Eet Mee is een landelijk platform voor mensen die graag anderen ontmoeten en het leuk vinden om samen te eten. Oekraïners Aan Tafel is één van de projecten.

advertentie
advertentie