Kees Brouwer met zijn wandelploeg van Trimblub ABC.
Kees Brouwer met zijn wandelploeg van Trimblub ABC. Richard van Hoek Fotografie

Sliedrechtse Trimclub in actie voor zieke Kees uit Hardinxveld-Giessendam

16 april 2023 om 09:26 Maatschappelijk

SLIEDRECHT Hij verloor vijf jaar geleden zijn vrouw aan alvleesklierkanker en werd zelf drie jaar geleden gediagnosticeerd met PSMA, een ‘broertje’ van spierziekte ALS. Toch is Kees Brouwer (63) niet bij de pakken neer gaan zitten. De oud-leraar van de Hardinxveldse Ichthusschool kan niet meer zo actief zijn als hij was, maar elke zaterdag gaat hij met zijn rolstoel mee wandelen bij Trimclub ABC. De trimclub heeft daarom besloten om 22 april haar jaarlijkse goededoelenochtend in het kader te stellen van Stichting ALS Nederland.

door Marjanne Dijkstra

Zeventien jaar geleden werd Kees Brouwer lid van Trimclub ABC. ,,Ik volgde toen een cursus nordic walking en dat heb ik een tijdje gedaan. Ik heb ook gespind en gewoon gewandeld. Vijf jaar geleden werd mijn vrouw ernstig ziek. In die periode had ik al last van mijn arm, maar ik dacht dat het van de stress was. Toen ik last bleef houden nadat mijn vrouw was overleden, ben ik via de huisarts en de neuroloog in het UMC beland. Daar kreeg ik de diagnose progressieve spinale musculaire atrofie (PSMA). Het verloop is wat trager dan ALS, meestal zo’n 5 tot 10 jaar, maar het is niet te genezen. Natuurlijk is het heel verdrietig, maar ik heb er maar mee te dealen. Ik heb me nooit afgevraagd waarom ik dit moet krijgen. Mijn vrouw zei toen zij ziek was ook altijd ‘waarom zou ik het niet krijgen?’ en die gedachte probeer ik vast te houden.”

Ik probeer er berusting in te hebben dat ik PSMA heb, maar dat is natuurlijk niet altijd makkelijk

Brouwer gaat langzaam achteruit. ,,Dat nordic walken en lang lopen gaat niet meer en daarom vind ik het ook zo fijn dat ik op zaterdagochtend met het groepje met mijn rolstoel op pad kan. Even lekker buiten en onder de mensen zijn. Ik heb sowieso heel veel hulp van anderen. Elke dag komt iemand me helpen met lunchen en ik heb veel thuiszorg. Simpele dingen als mijn dekbed over me heen trekken kan ik niet meer. Ik probeer zo min mogelijk vooruit te denken. Ik vind het mooi dat dit jaar Stichting ALS Nederland het doel is van de sportochtend. Mijn schoonzoon loopt in Groot-Brittannië 112 kilometer voor de stichting, ook al zo’n prestatie. Al die mensen die me helpen met ophalen of eten of wat dan ook: ik ervaar hen als vingers van God.” 

Hij vervolgt: ,,Ik probeer er berusting in te hebben dat ik PSMA heb, maar dat is natuurlijk niet altijd makkelijk. Voor ik ziek werd, werkte ik als leerkracht op de Ichthusschool en daar moest ik nu mee stoppen. Ik heb drie fijne kinderen en acht kleinkinderen en voor hen wil ik nog lang niet hier weg. Toch hoop ik dat God een ander plan met me heeft en dat het uiteindelijk niet te lang duurt. Ik kan steeds minder, zelfstandig eten lukt niet meer en als ik bij mijn dochter eet wil mijn kleinkind van drie jaar me ook helpen met eten. Ik had zo graag gewild dat de kleinkinderen hier hadden kunnen logeren, dat ik ze kon optillen of met ze knuffelen. Dat kan gewoon allemaal niet meer, maar voor hen ben ik gelukkig gewoon opa.”

GOEDE DOEL

Voorzitter van de trimclub, Arjan Holster legt de sportochtend uit: ,,Elk jaar houden we met Trimclub ABC een ochtend waarmee we voor het goede doel geld ophalen. Dit jaar hebben we gekozen om het geld te doneren aan onderzoek naar spierziekte ALS, een ziekte waarmee ons lid Kees Brouwer te maken heeft. Op de dag kunnen mensen vijf verschillende sporten doen onder begeleiding van onze trainers. Mensen kunnen vanaf half 9 ons clubhuis aan de Thorbeckelaan binnenstappen. Ze kunnen nordic walken, wandelen, fietsen, spinnen en hardlopen. De minimale inleg is 10 euro, maar meer mag natuurlijk altijd. Deelname is vanaf 16 jaar en we sluiten af met een pannenkoek.”

Ook deelnemen aan de sportochtend van Trimclub ABC? Mail om op te geven naar a.holster@live.nl. Niet meedoen maar toch doneren aan de trimclub voor ALS? Kom naar het clubhuis en doneer daar of via www.als.nl/doneren.

advertentie
advertentie