Karel van der Plas met zijn boek.
Karel van der Plas met zijn boek. Privé

Eerste boek van Karel van der Plas

1 juni 2023 om 16:40 Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Karel van der Plas (26) uit Hardinxveld-Giessendam heeft onlangs zijn allereerste boek gepubliceerd: ‘Dansen met de Wet’. Hij geeft hierbij naar eigen zeggen een verrassende kijk op God’s Wet.

door Eline Lohman

Vraag een groep christenen welke associaties de Wet bij hen oproept en de antwoorden lopen flink uiteen. Voor de één is de Wet de oordelende tegenhanger van de genade, voor de ander is het een spiegel voor onze zondige aard. Natuurlijk ontkennen we het belang van regels niet, maar wat we concreet met de Wet aan moeten, is de vraag. Schrijft Paulus niet dat de Wet verleden tijd is en dat wij nu onder de genade staan? Heeft Jezus de Wet niet vervuld? 

EEN ANDERE WEG 

In ‘Dansen met de Wet’ slaat Karel een andere weg in. In zeven hoofdstukken wordt de relatie tussen de Wet en diverse Bijbelse personen en thema’s onder de loep genomen. Wat leert de Bijbel nu echt? Wat betekent ‘vervuld’ eigenlijk in de Hebreeuwse context? En staat genade wel echt tegenover de Wet of bedoelde Paulus iets heel anders? ‘Dansen met de Wet’ is een verrassende oproep tot optimisme en vreugde over de Wet, onderstreept Karel. ,,Het idee voor dit boek begon allemaal met een preek die ik hoorde met Pasen in 2020. Die preek ging over Gods Wet en ik was al langer bezig met het onderwerp. Ik begon na die preek wat gedachten op papier te zetten en toen ik die aan wat mensen liet lezen, zeiden ze: ‘het is bijna een boek’. En daar rolde uiteindelijk inderdaad een boek uit, uitgegeven door uitgeverij Gideon Boeken.” 

Het onderwerp boeit de jonge Hardinxvelder. ,,Gods Wet wordt in de christelijke wereld meestal als een negatief thema gezien; vaak wordt de Wet scherp tegenover Gods genade gezet. De Wet zou eisen en je veroordelen, de genade zou daarentegen vergeven en het leven schenken.” Deze harde tegenstelling is volgens Karel onterecht ,,Ik denk dat veel bekende Bijbelteksten die Wet en genade tegenover elkaar lijken te zetten, niet zeggen wat wij denken dat ze zeggen; ze bedoelen iets heel anders. Ik meen zelfs dat de Wet genade ís. In mijn boek ga ik daar uitgebreid op in.” 

Ik vond het een fijne manier om met God bezig te zijn

Het schrijfproces is Karel goed bevallen. ,,Het is mijn eerste boek, dus ik had nog geen ervaring met het schrijven van een boek, maar ik vond het een fijne manier om met God bezig te zijn. Mijn boek is uiteraard niet hét antwoord op het thema, het is slechts een zoektocht samen met God. En ik kan nu al zeggen dat dit niet mijn laatste boek is. Ik zag onlangs in mijn computer dat ik nog aardig wat aantekeningen heb liggen over allerlei andere onderwerpen, dus het kan zomaar gebeuren dat hier in de toekomst weer een boek uit rolt. Mijn reis met God houdt tenslotte niet op.” 

Karel is getrouwd met Ilse en vader van drie kinderen. Hij omschrijft zichzelf als enthousiast en creatief, houdt van tijd doorbrengen met zijn gezin en leest graag verdiepende boeken rondom Bijbelse thema’s en theologie. In het dagelijks leven is Karel werkzaam als grafisch vormgever bij een ontwerpbureau.
 ‘Dansen met de Wet’ (de prijs is € 18,50) is onder meer te koop bij Bol.com, Bruna en diverse christelijke webshops en boekwinkels. Ook is het verkrijgbaar bij de Rinnah in Hardinxveld-Giessendam.

Afbeelding
advertentie
advertentie