Agnes Karsijns met haar waxinelichthouders van oude fietskettingen.
Agnes Karsijns met haar waxinelichthouders van oude fietskettingen. Privé

Hardinxveldse Agnes Karsijns maakt waxinelichthouders van oude fietskettingen voor de kankerbestrijding: ‘Soms ben ik hele dagen bezig’

12 februari 2023 om 11:26 Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Agnes Karsijns (61) uit Hardinxveld heeft al bijna 1.000 waxinelichthouders van oude fietskettingen gemaakt. De opbrengst is voor de kankerbestrijding.


door Eline Lohman

Het begon allemaal toen Agnes op een dag in een wielercafé een kaarsenhouder gemaakt van fietskettingen zag staan. Het ding ‘viel van ellende bijna uit elkaar’ en haar handige man dacht: ‘dat kan ik beter’. Met een oude fietsketting maakte het stel een waxinelichthouder en verkocht deze voor het goede doel. Daarna begon Agnes er meer te maken en verkocht deze bij het koor Inspire2live waarvan zij lid is. Maar omdat ze in die tijd nog werkte, bleef het hierbij. Tot september 2021, toen Agnes met pensioen ging. De tijd om waxinelichthouders van oude fietskettingen te maken, was er toen weer. En dat is precies wat de Hardinxveldse ging doen. Ze deed een oproep in een fietsblad en ‘toen ging het weer los met de verkoop’. Agnes verkocht wel honderd kaarsenhouders. 

Ik heb al zevenduizend euro opgehaald voor het goede doel

Haar schoonzoon maakte een website voor haar bezigheden en haar dochter boog zich over social media en voor Agnes het wist, had ze echt veel verkocht. Nu zit ze al op 950 verkochte waxinelichthouders. ,,Elke maand verkoop ik er wel een stuk of wat. Ik ga nu op naar de duizend! Ik heb al zevenduizend euro opgehaald voor het goede doel. Als ik het zo hardop zeg, vind ik dat best veel geld.” Dat de kaarsenhouders voor het goede doel gemaakt worden, spreekt mensen aan, merkt Agnes. ,,Je moet de houder zelf natuurlijk leuk vinden, maar mensen vinden het vooral fijn dat de opbrengst naar de Kankerbestrijding gaat. Geregeld mailen mensen persoonlijke woorden bij hun aanvraag voor een waxinelichthouder. Zo had iemand er eentje gekocht voor een buurvrouw die haar zoon was verloren aan kanker. Dat is wel bijzonder. Ik ben een enorme fietsfanaat - iedereen in het gezin en de familie wel - en heb meegefietst met de Alpe d’HuZes. Ik moest 2500 euro ophalen aan sponsorgeld en daarvoor bedacht ik ook acties om geld op te halen. En het koor Inspire2live waar ik bij zing, zingt uitsluitend voor de Kankerbestrijding. Daarnaast is mijn broer overleden aan de ziekte en ken ik veel mensen die kanker hebben. Dat motiveert me alleen maar meer om me in te zetten voor zo’n goed doel.”

FIETSENMAKERS

Het heeft soms wel wat voeten in de aarde om aan materialen te komen, merkt Agnes, die al sinds haar twintigste op de racefiets zit. Want waar haal je fietskettingen vandaan? Zij heeft er wat op gevonden. ,,Ik heb mijn adresjes bij fietsenmakers. Zij sparen oude fietskettingen voor me op. Die zijn heel smerig wanneer ik ze binnenkrijg. De kettingen gaan een nachtje in de wasbenzine en in een ultrasoon apparaat dat ik heb gekocht, om vuil eraf te laten trillen. Met een kettingpons haal ik de ketting uit elkaar en zet ik de waxinelichthouders in elkaar en doe ik een kaarsje erin. Ik maak er een paar per uur, zo ongeveer tien tot twaalf op een dag. Soms ben ik hele dagen bezig. Maar ik doe het niet elke dag meer; ik maak een voorraadje wanneer ik daar zin in heb. Het is een heel mooie hobby, waar ik veel voldoening uit haal. Inmiddels heb ik ook allerlei verkooppunten in heel Nederland, ook in Hardinxveld-Giessendam, bij Deelcafé De Buurman.” 

Info: www.kettingkaarsjes.nl.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie