Jan van Wingerden.
Jan van Wingerden. Privé

Tweede boek van Jan van Wingerden

15 oktober 2021 om 13:02 Mensen

HARDINXVELD-GIESSENDAM Schrijver Jan van Wingerden uit Hardinxveld-Giessendam heeft zijn tweede boek uitgebracht. Het is deel twee in de serie ‘De drie op avontuur’ en heet ‘Schimmig spel aan de rivier’. Het boek speelt zich af in de Alblasserwaard.

door Eline Lohman

De nieuwste pennenvrucht van Jan is wederom een spannend boek voor jongens en meiden vanaf tien jaar. ,,Het is echt een vervolg op het eerste deel”, vertelt Jan. ,,Maar je kunt het ook los van elkaar lezen. Het is een herkenbaar boek voor kinderen, want het verhaal speelt zich in de omgeving af. Het gaat net als de vorige keer weer over drie vrienden. Zij worden geconfronteerd met een stel vervelende jongens die de vrienden weg willen hebben uit hun hut. De jongens blijken drugsafval te dumpen in de Biesbosch. Ik probeer met mijn boek een boodschap mee te geven, zoals bijvoorbeeld dat je voorzichtig moet doen met lachgas.”

STUKJE VAN LEVEN Het tweede boek verscheen precies een jaar na het eerste. Jan heeft de schrijfvaart er dus goed in zitten. ,,Ik heb er drie maanden over gedaan om dit boek te schrijven, dat is best snel. Heel leuk weer! Ik zat er zo diep in, dat ik me vaak echt los moest maken van mijn fantasie. Het is toch een stukje van je leven. Of het naar meer smaakt? Ik denk het wel; dat derde deel komt er waarschijnlijk wel. Als ik in dit tempo doorga, dan komt er volgend jaar mogelijk weer een boek, haha. Het is ontzettend leuk om deze jeugdboeken te schrijven. Ik vind het ook geweldig om reacties van kinderen te horen. Zoals bij het eerste boek, dat goed ontvangen is. De eerste druk is nagenoeg uitverkocht.”

Het schrijven is echt een passie van de Hardinxvelder. ,,Vanwege de beleving en het echt diep in een verhaal duiken. Je creëert een stukje wereld dat je niet echt hebt beleefd, maar waarin je je inleeft als schrijver.”

De realiteit is voor mij het summum om te schilderen

Een andere liefde van Jan is schilderen. Zo maakt hij graag stillevens. ,,De realiteit is voor mij het summum om te schilderen. Vandaar dat ik mijn stijl primair niet verander. Er is zoveel dat mijn aandacht vraagt en dat ik op doek zou willen vereeuwigen. De schepping trekt altijd mijn aandacht als het gaat om schilderen, die is onuitputtelijk. Er leven hier zoveel mooie beesten - herten, reeën, zwijnen, vossen, hazen en noem maar op - die zijn alleen al meer dan de moeite waard om uit te werken in vele facetten.” 

In het verleden heeft de Hardinxvelder regelmatig geëxposeerd, zoals in Hardinxveld-Giessendam, Meerkerk, Sliedrecht, Dordrecht, Rotterdam, Ouddorp en Barneveld. Er is ook een tweetal boeken met schilderijen en teksten van zijn hand uitgegeven, ‘Belevenissen voor de voet’ en ‘Wild in olieverf en aquarel’. Zijn wens is om ook in de toekomst nog een platenboek met aquarellen en olieverven uit te geven over de Alblasserwaard. Nadat de prentenboeken uitgegeven zijn, is hij zich ook op jeugdboeken gaan richten. 

‘Schimmig spel aan de rivier’ van Jan van Wingerden is te koop bij boekhandels in het hele land.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie