Oekrainse vlag
Oekrainse vlag Pixabay

Molenlanden wil 75 Oekrainse vluchtelingen opvangen in Giessenburg

16 december 2023 om 08:07 Maatschappelijk

GIESSENBURG Gemeente Molenlanden wil 75 Oekraïense vluchtelingen huisvesten op Peursumseweg 93a in Giessenburg. De opvang moet in juni 2024 gereed zijn. Op 19 december wordt in de Til in Giessenburg een informatiebijeenkomst gehouden. Bewoners in Giessenburg zijn 14 december per brief geïnformeerd over het voornemen van de gemeente Molenlanden. Direct omwonenden hadden 13 december al een gesprek met de gemeente. 

Sinds het begin van de oorlog heeft Molenlanden Oekraïners opgevangen in zowel gemeentelijke opvang als particuliere opvang. De oorlog duurt voort en er komt druk op de particuliere opvang. Het kabinet heeft dringend aangegeven dat er begin 2024 meer opvangplekken nodig zijn. Nederland vangt momenteel 83.000 Oekraïners op en dit moeten begin volgend jaar 97.000 plekken zijn. Door de verhoogde opgave, de druk op de particuliere opvang en de duur van de oorlog, zijn er nieuwe plekken nodig in Molenlanden. In totaal moeten gemeente Molenlanden 400 opvangplekken voor Oekraïners op de vlucht faciliteren.  De gemeenteraad heeft middelen ter beschikking gesteld om gronden aan te kopen voor opvanglocaties van Oekraïense vluchtelingen. 

Het voornemen is om na de opvang van de Oekraïners de locatie tijdelijk in te zetten voor flexwonen. Flexwoningen zijn kleine woningen die verplaatsbaar, schakelbaar of splitsbaar zijn. Bij flexwonen is het idee dat huisvesting voor maximaal 15 jaar op deze locatie blijft. Bij flexwonen moet u denken aan mogelijkheden voor woningen voor starters, spoedzoekers, ouderen en sociale huur. 

De inloopbijeenkomst is op 19 december van 17.00-20.00 uur in de Til, Breestraat 1 in Giessenburg. Tijdens de inloopbijeenkomst worden tekeningen getoond van de plannen. Andere thematafels zijn buitenruimte, toekomstige plannen, veiligheid etc. Wie verhinderd is kan vragen mailen naar crisisnoodopvang@jouwgemeente.nlof bellen naar 088-7515000. Meer informatie is te vinden op www.molenlanden.nl/gemeentelijke-opvang-oekrainers

advertentie
advertentie