Aafke Ouwerkerk is het enige vrouwelijke raadslid in Hardinxveld-Giessendam
Aafke Ouwerkerk is het enige vrouwelijke raadslid in Hardinxveld-Giessendam Hannie Visser-Kieboom

Aafke Ouwerkerk is de enige vrouw in gemeenteraad: ‘Diversiteit in raad kan beter’

5 maart 2024 om 13:16 Mensen Tips van de redactie

HARDINXVELD-GIESSENDAM Ruim een eeuw geleden - in 1919 - werd Goverdina Jakoba Steijnis-in ‘t Veld (1868-1933) gekozen tot het eerste vrouwelijke raadslid in Giessendam. Ze is daarmee een verre voorganger en collega van Aafke Ouwerkerk-Breedveld (33) uit Boven-Hardinxveld. Opmerkelijk genoeg is het aantal vrouwelijke raadsleden in die honderd jaar in Hardinxveld-Giessendam nog niet veranderd. 

door Hannie Visser-Kieboom

,,De diversiteit in de raad kan echt beter. Als 1 op de 17 raadsleden een vrouw is, dan is dat natuurlijk niet goed. Je moet je inwoners wel echt goed vertegenwoordigen. Maar veel mensen zijn gewoon niet zo bezig met politiek. ‘Al dat gepraat is niets voor mij’, zo zeggen ze dan. Zelf had ik mijn jeugd geen rolmodel, die liet zien dat je dit als vrouw ook kunt doen. Maar ik dacht ‘ga het maar gewoon doen’. Vrouwen zijn misschien te bescheiden, denken te snel ‘ben ik wel geschikt. Misschien hebben sommigen een duwtje in de rug nodig’, zo vertelt de goedlachse Aafke. 

OPPAS

Met drie kinderen van 10, 9 en 4 jaar, een baan als onderwijskundig adviseur op het MBO en raadslid heeft ze veel ballen om in de lucht te houden. ,,Ik zie om me heen dat het ook voor mannen met een jong gezin best ingewikkeld is om politiek actief te zijn. Belangrijk is vooral dat je het goed regelt, je doet dit als gezin en dat betekent heel veel afstemmen thuis. En natuurlijk een fantastische oppas. Ik ben wel iemand die zich snel verveelt, als het reces is en ik heb vier boeken in een week gelezen, dan begint het al weer te kriebelen Verder moet je vooral dingen doen die je leuk vindt.” 

VERANTWOORDELIJK

Terwijl ze in haar werk vooral veel met vrouwen te maken heeft, is dat in de politiek helemaal anders. ,,Ik heb er niet zoveel last van dat ik de enige vrouw ben, ik kan met iedereen overweg. Ik vind het ook niet alleen mijn taak om te zorgen voor meer vrouwen in de politiek. Ik denk dat mannen daar ook een taak in hebben, we zijn samen verantwoordelijk voor diversiteit. Wel denk ik de laatste tijd wat vaker dat we hier iets mee moeten.” 

NIET SPANNEND

,,Ik vond al jong politiek wel interessant, samen met mijn moeder keek ik naar Tweede Kamer debatten. Tijdens mijn studie woonde ik een jaar in Ede, daar werden thema avonden gehouden door Perspectief, de Christenunie jongerenorganisatie. Ik vond het leuk om mee te denken en zo ben ik lid geworden. Daarna heb ik jaren niets gedaan met mijn lidmaatschap, ik vond de plaatselijke politiek ook niet zo spannend.  Ik was vooral druk met andere dingen in mijn leven”.

KIESLIJST

In 2018 komt de politiek weer wat dichterbij en wordt ze gebeld voor een plek op kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. ,,Ik had gezegd dat ik niet zo hoog op de lijst wilde, maar bleek toch de hoogst geplaatste vrouw.” Ze krijgt de nodige voorkeurstemmen, maar niet voldoende voor een raadszetel. ,,Ik vond dat toen prima, zo kon ik vanaf de zijlijn een beetje meekijken. Voor de verkiezingen in 2022 werd ik gevraagd mee te denken over het verkiezingsprogramma. Dat was heel leuk en zo kwam ik op plek drie op de kieslijst, dat was echt een bewuste keuze.” Zo wordt ze in 2022 gekozen tot raadslid. ,,Het is echt heel leuk, het gaat om je eigen leefomgeving, zaken die je direct raken. Landelijk gaat het over grote dingen, maar hier gaat het over de voorzieningen. Woningbouw, het sociale vangnet; mensen staan allemaal dichterbij.” Net als veel nieuwe raadsleden had ze wel een jaar nodig om te wennen en het politieke reilen en zeilen te ontdekken. ,,Hoe lees je bijvoorbeeld voor het eerst een begroting?” Ze krijgt het sociaal domein onder haar hoede en vindt het vooral mooi om zo kwetsbare mensen te kunnen helpen.

Projectie Internationale vrouwendag
Christa Hendriksen is donderdag opnieuw beëdigd, nu als definitieve vervanger van Trudy Baggerman
advertentie
advertentie