Deze foto van Sevdaliza is genomen tijdens muziekfestival A Campingflight to Lowlands Paradise in 2019.
Deze foto van Sevdaliza is genomen tijdens muziekfestival A Campingflight to Lowlands Paradise in 2019. anp / Kippa Ferdy Damman

‘Hardinxveldse’ superster Sevdaliza bij Zomergasten

31 juli 2021 om 15:04 Mensen

HILVERSUM In augustus schuift wereldster Sevdaliza aan tafel bij het VPRO-programma Zomergasten om haar ideale televisieavond samen te stellen. De in Iran geboren zangeres en componist heeft een groot deel van haar jeugd in Hardinxveld gewoond. Sevdaliza is de vierde zomergast dit seizoen van presentatrice Janine Abbring.

door Ward den Besten

De 33-jarige Sevda Alizadeh, zoals ze eigenlijk heet, is in zo’n 10 jaar tijd wereldberoemd geworden. Ze toerde de hele wereld over en heeft drie EP’s en twee studioalbums op haar naam staan, waarvan de laatste in 2020 uitkwam. Miljoenen mensen streamen haar muziek, waarin veel stijlen worden gecombineerd. Zo zijn invloeden van hiphop, elektronica, pop en R&B te horen. In haar teksten stelt ze onderwerpen als racisme, homofobie en seksisme aan de kaak.

PESTEN Sevdaliza kwam op haar vijfde met haar moeder naar Nederland. Ze woonde eerst in asielzoekerscentra in Groningen en Zeeland en kwam na een jaar in Hardinxveld terecht. In het AD vertelde ze vorig jaar fijne herinneringen te hebben aan haar jeugd, maar zei ze ook dat ze vanwege haar huidskleur gepest werd. ,,Dan vertelde ik mijn moeder dat ik was gepest op school als ‘die vieze’, omdat ik anders was dan de rest, maar dat die pestkop er niets aan kon doen, omdat hij vast klappen kreeg van zijn vader. Dat hielp mij om te relativeren en niet in negatieve gevoelens te blijven hangen.” Vanwege het pesten is ze zelfs een keer van basisschool gewisseld.

,,Ik werd wel geaccepteerd, maar ik zag er ánders uit, hè? Nee, ik paste er niet, en had ontzettende moeite om me te conformeren. Vroeger deed dat wel pijn, hoor’’, zei de zangeres in 2015 over haar jeugd in Hardinxveld tegen het muziekplatform 3voor12. En over de pesterijen: ,,Ik weiger daarin het slachtoffer te spelen, ik voel me thuis in Nederland.”

Tegen 3voor12 liet Sevdaliza verder weten dat ze als kind altijd op straat voetbalde, in bomen klom en luidruchtig was. ,,Dat bracht me altijd in de problemen, ik was altijd de lul. Op een dag sprak de lerares op de middelbare school me aan: ‘Kun je niet eens meer op de achtergrond blijven?!’ Ik ging huilend naar huis en dacht: waarom telkens ík?” De titel van haar eerste EP is in dat verband veelzeggend en luidt The Suspended Kid; het kind dat moet nablijven.

ROTTERDAM Op haar vijftiende vertrok Sevdaliza naar Rotterdam - waar ze nu nog steeds woont - om daar op hoog niveau te basketballen en later te studeren. In 2012 zegde ze haar kantoorbaan op en koos ze voor een carrière in de muziekindustrie.

Sevdaliza is zondag 8 augustus te zien in het avondvullende programma op NPO 2. ,,Door een inkijk in mijn belevingswereld en het delen van mijn betekenis van het leven, hoop ik samen met Janine tot bijzondere inzichten te komen”, deelt ze als voorafje mee aan de VPRO. ,,Een goed gesprek is een vorm van kunst; ik vergelijk het met improvisatie. Als wij elkaar kunnen vinden op dezelfde frequentie, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Voor mij gaat het leven over de emotie achter de handeling, de ongeschreven regels, de stilte tussen de noot. Dat is wat mij raakt, dat is wat het meest bijblijft. Zoals Miles Davis zei: “It’s not the note we play, it’s what we feel when we play it.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie