Joop van Belle tijdens een vaarweek met leerlingen die de Maritieme Leergang volgen.
Joop van Belle tijdens een vaarweek met leerlingen die de Maritieme Leergang volgen. Privé

Joop van Belle over zijn liefde voor de binnenvaart: ‘Ik heb een binnenvaarthart’

Mensen

SLIEDRECHT Vanuit zijn liefde voor de binnenvaart kwam Joop van Belle (70) terecht bij Koninklijke BLN Schuttevaer, een vereniging voor belangenbehartiging voor binnenvaartschepen. Joop is voorzitter van de afdeling Alblasserwaard, die haar kantoor in Sliedrecht heeft.

Met een bestaansgeschiedenis van 138 jaar is Schuttevaer Sliedrecht een van de oudste afdelingen van de club. Op 1 januari 2018 is de afdeling Alblasserwaard in het leven geroepen, na een samenvoeging van de afdelingen in Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. Al voor die tijd raakte Joop betrokken bij de club, vertelt hij. ,,Ik ben van oorsprong binnenvaartschipper. In 1988 moest ik door omstandigheden – ik heb een gehandicapt kind – aan wal gaan. Toen ben ik in het onderwijs voor binnenvaart terechtgekomen en sinds 2006 ben ik bij Schuttevaer betrokken. Ik ging met pensioen en na onze verhuizing terug naar deze regio werd ik bestuurslid bij Schuttevaer in Sliedrecht. Het jaar daarop werd ik interim-voorzitter van de nieuw te vormen afdeling Alblasserwaard.”

REGIO Joop is blij dat hij betrokken is bij de vereniging. ,,Ik heb een binnenvaarthart en vind het mooi om via Schuttevaer de belangen van de binnenvaart in de regio te behartigen. Ik kijk met veel genoegen terug op mijn 30 jaar in het onderwijs, maar de binnenvaart blijft altijd trekken. Of de regio veel binnenvaart heeft? Ja, kijk maar naar Sliedrecht, waar een behoorlijk grote haven ligt waar veel gebruik van wordt gemaakt en waar veel nautische maakindustrie is. Er is in de regio een levendige binnenvaart.”

Ik vind varen prachtig; elke dag is anders en je bent lekker onderweg

15 jaar lang heeft Joop een eigen schip gehad. De liefde voor schepen zat er al vroeg in. ,,Mijn moeder was een schippersdochter en diverse familieleden voeren. Mijn ouders hadden vroeger een slagerij, maar toch kriebelde de scheepswereld bij mij. Als kleine jongen van zes jaar zei ik al: ‘ik wil een eigen schip en ik wil varen’. Dat is gelukt. Ik vind varen prachtig; elke dag is anders en je bent lekker onderweg. Natuurlijk is het wel hard werken op zo’n schip. Ik heb veel gevaren in Frankrijk. Parijs was voor mij een vertrouwde plek. Ook in Duitsland heb ik veel gevaren. Met mijn laatste schip was ik vooral op de Rijn te vinden. Ik denk met warme gevoelens terug aan die tijd. Ik ben er echt trots op. Inmiddels heb ik een caravan, maar het water blijft trekken. Ik zoek plekken op waar ik vroeger langs gevaren ben. Nu zie ik die plekken dan letterlijk vanaf de andere kant! Ik kwam overal met de schepen, maar was veel onderweg dus maakte er weinig van mee. Nu heb ik de tijd om die locaties echt goed te bezoeken.”

Recent vroeg Schuttevaer aandacht voor zwemmen in havens en rivieren. Ook Joop benadrukt het gevaar hiervan. ,,Met name jongeren moeten zich ervan bewust zijn dat ze goed uit moeten kijken wanneer ze in havens en rivieren zwemmen. Er varen namelijk ook schepen en voor schippers is het ook lastig. Ook deze belangen behartigen wij bij Schuttevaer. We hebben regelmatig overleg met bijvoorbeeld gemeenten en Rijkswaterstaat, ook bij nieuwbouw. Mensen willen graag aan het water wonen en dat is uiteraard prima, maar ze willen geen last hebben van schepen. Wij denken hierin mee. Zelf ben ik binnen de vereniging ook betrokken bij de maritieme leergang. Hierbij interesseren we jongeren voor een beroep in onze branche.”

door Eline Lohman

advertentie