Het laatste optreden van zangvereniging Volharding in De Lange Wei.
Het laatste optreden van zangvereniging Volharding in De Lange Wei. Zangvereniging Volharding

'Het is een wijs besluit om te stoppen'

17 maart 2020 om 11:19 Muziek

H'VELD-G'DAM Vreugde en verdriet zitten altijd dicht bij elkaar. Zo ook met de gemengde zangvereniging Volharding in Hardinxveld-Giessendam. Woensdag 18 maart bestaat het koor precies honderd jaar. Dat zou gevierd worden op zaterdag 21 maart met een uitvoering in Kampanje. Door het coronavirus gaat dit allerlaatste optreden van het koor niet door. Na honderd jaar veel te hebben meegemaakt, houdt Volharding op met bestaan.

door Esther Coumans

Voorzitter Dicky de Kreij en leden Riet de Kreij en mevrouw P. van der Meijden halen herinneringen op over Volharding. Riet de Kreij is al 63 jaar lid van de zangvereniging. Het is haar eigenlijk met de paplepel ingegoten. ,,Mijn vader en moeder hebben elkaar leren kennen op het koor", vertelt ze. ,,Mijn vader is lid geworden in 1930 en heeft in het bestuur gezeten van 1935 tot 1985. Het ging thuis veel over het koor. Hij besprak soms tijdens verjaardagen wie er wel aanwezig waren, zodat iedereen op de hoogte was", lacht ze.

Voorzitter Dicky de Kreij, familie van Riet de Kreij, is dit jaar precies 25 jaar lid van de zangvereniging. Ze vertelt dat het koor veel prijzen heeft behaald met concoursen. Trots toont Riet in een enorme map de jury-rapporten. Haar vader heeft alles wat met Volharding te maken heeft opgeschreven en in een map bewaard. In een heel mooi handschrift heeft hij onder andere het ledental bijgehouden, het repertoire en de hele administratie. Ook zijn alle dirigenten er in genoemd. De map is bijna een eeuw aan naslagwerk. Wat er daarna mee gebeurt, dat weten de dames nog niet. Het blijft waarschijnlijk in de familie. ,,Maar het vaandel gaat naar de historische vereniging hier in Hardinxveld", geeft Dicky aan.

Mevrouw van der Meijden is al 42 jaar lid. Ook zij heeft veel meegemaakt met Volharding. ,,We zijn een neutraal koor met een gevarieerd repertoire", geeft ze aan. ,,Iedereen zingt zo uit zijn hart. We zijn een echt sentimenteel koor." Ze vertellen alle drie met veel passie over het koor. Zo wordt vol lof gesproken over het lied 'Ritters Abschied'. Tijdens het zestigjarig bestaan van het koor gaven ze een optreden in de sporthal in Hardinxveld in samenwerking met het Westlands Mannenkoor. Zij zongen het Ritters Abschied en dat heeft diepe indruk gemaakt. De vader van Riet heeft toen aan de dirigent van het Westlands Mannenkoor gevraagd, Piet Struijk, of hij het lied voor het gemengde koor wilde arrangeren. De briefwisseling is ook bewaard gebleven in de dikke map. Dat gebeurde en nog steeds is dit lied een van de favoriete liederen van de drie leden.

Tijdens hoogtijdagen telde het koor wel over de honderd leden. Op dit moment zijn er nog maar 29 leden in de leeftijd van 42 tot 85 jaar. Nieuwe aanwas komt er niet meer, dus is vorig jaar gezamenlijk besloten om tijdens het honderdjarig bestaan te stoppen. ,,Het is een wijs besluit om te stoppen", meldt Dicky. ,,Het is ook echt wel zonde, maar je moet ook naar de toekomst kijken. En dan moet je een keuze maken." Mevrouw van der Meijden: ,,We staan gelukkig wel allemaal achter dit besluit."

Het koor wilde een mooie afscheidsavond er van maken samen met dirigent Henk van de Plassche en pianiste Marjan Fey. Door het coronavirus gaat dit helaas niet door. Ook zou er een afscheidsmiddag plaatsvinden waar de koorleden nog een leuke dag met elkaar zouden hebben. Deze dag gaat nog wel door, maar het is nu nog niet zeker wanneer precies. Maar dat ze samen afscheid nemen, dat staat vast.

advertentie
advertentie