Storm de Kock (links) en Jens van der Broek doen onderzoek naar de bodemkwalliteit
Storm de Kock (links) en Jens van der Broek doen onderzoek naar de bodemkwalliteit Aangeleverd

Storm de Kock uit Hardinxveld-Giessendam deelt tips over gezondere bodem

30 maart 2024 om 08:52 Natuur en milieu

HARDINXVELD-GIESSENDAM De dagen van de 6-VWO Technasium leerlingen Storm de Kock uit Hardinxveld-Giessendam en Jens van der Broek uit Haaften op het Fortes Lyceum zijn bijna geteld. Toch wacht hen nog een stevige klus met de afronding van hun eindexamenopdracht voor het vak Onderzoek & Ontwerp over ‘De gezonde bodem van Gorinchem in 2030’. Het onderzoek gaat zowel over de biodiversiteit als de bodemkwaliteit in Gorinchem. Ze delen graag hun tips over de bodemkwaliteit, zodat bewoners ook zelf aan de slag kunnen voor een beter bodemleven. 

Ze maakten een top vijf van de plekken met de meeste biodiversiteit in de stad, maar willen nu weten of op diezelfde plekken de bodemkwaliteit ook het hoogst scoort. Het LIndelaantje, de Arkelsedijk, de Dalemwal, de uiterwaarden en natuurgebied Avelingen scoren het hoogst op biodiversiteit in Gorinchem. De leerlingen deden niet zelf onderzoek, maar analyseerden daarvoor de data van de landelijke site waanemingen.nl. Opdrachtgever voor hun onderzoek was Martin Bakker van de Stichting van Waarden in Woudrichem. ,,We waren wel verbaasd over bijvoorbeeld de Arkelsedijk en hadden ook niet gedacht dat het Lindelaantje zo’n groene plek was met zoveel verschillende soorten”, zo vertellen beiden met aanstekelijk enthousiasme over hun opdracht. 

BIOLOGIE

Ze begonnen in september vorig jaar met hun profielwerkstuk en hebben inmiddels al bijna tweehonderd uren in het onderzoek gestoken. Storm de Kock wil na het Technasium bijvoorbeeld biologie gaan studeren, Jens van der Broek kiest voor een studie voedingsmiddelentechnologie. Andere klasgenoten op het Technasium kozen voor onderwerpen zoals architectuur, vrachtwagens op waterstof of de kwaliteit van voetbalnoppen. Het vak ‘Onderzoek &Ontwerp’ is een extra vak voor 6 VWO dat hoort bij de Technasiumopleiding.

Iedereen kan bijvoorbeeld makkelijk zelf onderzoeken of de bodem in zijn tuin gezond is door een stukje af te graven en te kijken naar de levende organismen.

BIODIVERSITEIT

Nu ze hebben vastgesteld welke plekken de meeste biodiversiteit hebben in Gorinchem, gaat hun onderzoek verder naar de bodemkwaliteit. Centraal staat daarbij de vraag of deze top vijf aan biodiversiteit ook de plekken zijn met de meest gezonde bodem. Van die top vijf willen ze nu op drie plekken de bodem onderzoeken; dit zijn de Arkelsedijk, de Dalemwal en het Lindelaantje. ,,We hebben les gehad over de gezonde bodem en ook geleerd wat de voordelen zijn. Verder hebben we mensen geïnterviewd zoals wormenboer Mark Thur en Jeroen Snaayer. We hebben ook geleerd dat je bodemverbetering vooral samen moet doen. Je hebt anderen nodig om de bodem te helpen verbeteren.” Een interview met stadsecoloog Johan Sterk moet nog plaatsvinden.

GRONDMONSTERS

,,We weten al veel over de bodem, ook via online onderzoek. Maar we willen nu grondmonsters gaan nemen. Daarvoor graven we ter plaatse een stuk van 20 x 20 x 20 cm. uit en gaan we op zoek naar de levende organismes in de bodem. Maar bijvoorbeeld ook ‘hoe ruikt het?’ Stinkt het, is het aan het rotten? Als we dat onderzocht hebben, stoppen we een deel van de grond in een jampotje voor verder onderzoek. De rest van de grond gooien we weer terug.” Via de lessen en het online onderzoek hebben ze ook al tips voor een gezondere bodem. 

GEZONDE BODEM

Het delen van die tips is onderdeel van de onderzoeksopdracht ‘Educatie & Communicatie’. Zo ontwierpen ze al flyers over een gezonde bodem die ze willen bezorgen en hebben ze posters over biodiversiteit opgehangen in de school. Verder belden ze de redactie van Stad Gorinchem op om de tips met de lezers te delen. ,,Iedereen kan bijvoorbeeld makkelijk zelf onderzoeken of de bodem in zijn tuin gezond is door een stukje af te graven en te kijken naar de levende organismen. Zelf de bodem verbeteren kan bijvoorbeeld door een composthoop aan te leggen en in de herfst je snoeiafval te laten liggen. Verder moet je geen pesticiden gebruiken. Ook een wormenhotel is interessant in je tuin, zeker voor moestuinen” Voor de afronding van hun opdracht begint de tijd inmiddels te dringen. Op 5 april moeten ze hun meesterproef inleveren.

De poster die Jens en Storm zelf ontwierpen
De flyer die Jens en Storm ontwierpen
advertentie
advertentie