Afbeelding
Jeffrey van der Lingen
Met video

Update Dijkgraaf over hoogwater

3 februari 2021 om 16:13 Natuur en milieu

WOUDRICHEM Deze foto's van het hoogwater aan de stadshaven in Woudrichem zijn gemaakt door Jeffrey van der Lingen. Het is goed te zien dat het water flink aan het stijgen is.

De volle uiterwaarden zijn een indrukwekkend gezicht, gevaar is er niet. Waterschap Rivierenland roept op om drukte te vermijden op dijken en kades. Houd afstand en ontzie de natuur in ondergelopen uiterwaarden, zodat dieren een goed heenkomen kunnen zoeken. Dagelijks delen ze een update over het hoogwater. Dijkgraaf Co Verdaas woont zelf buitendijks en praat je kort bij in onderstaande video.

(Tekst gaat verder onder de video)

Langzaam maar gestaag kruipt de Rijn bij Lobith naar 14m +NAP. Deze ‘verhoogde waterstand’ is nog een meter onder ‘hoogwater’, een stand die waarschijnlijk niet wordt gehaald. De piek op de Rijn wordt zondag verwacht bij Lobith, met een waterstand van 14,50m +NAP.

Langs de grote rivieren staat nu water tegen de dijken. Uiterwaarden en buitenpolders staan vol. Dat gebeurt met grote kracht. De rivier is een massieve stroom. In het Munnikenland zoeken de grazers de Wakkere Dijk op. Dat is hun vluchtplaats, nu het gebied dient als Ruimte voor de Rivier. Ook in andere uiterwaarden is nog weinig droge grond. Na Nijmegen en Arnhem staat het water nu ook hoog bij steden als Tiel, Zaltbommel en Gorinchem.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie