Hoogwater bij Boven-Hardinxveld.
Hoogwater bij Boven-Hardinxveld. Richard van Hoek
Met video

Update hoogwater: bij Boven-Hardinxveld vanuit de lucht

6 februari 2021 om 13:05 Natuur en milieu

BOVEN-HARDINXVELD Het hoogwater blijft fascinerend. Wie over de dijk loopt en langs de uiterwaarden, ziet het waterpeil nu steeds meer stijgen. Deze foto vanuit de lucht over Boven-Hardinxveld geeft een goed beeld hoe het water zich verspreid over de uiterwaarden. 

De volle uiterwaarden zijn een indrukwekkend gezicht, gevaar voor de dijken is er niet. Het waterschap roept op om drukte te vermijden op dijken en kades. Door sneeuwval is er dit weekend ook op de dijken kans op gladheid. Houd afstand, vanwege corona en zodat de waterschapsmensen hun werk kunnen doen. Ontzie de natuur in ondergelopen uiterwaarden, zodat dieren een goed heenkomen kunnen zoeken. 

Dijkgraaf Co Verdaas woont zelf buitendijks en praat iedereen kort bij in onderstaande video. 

(Tekst gaat verder onder de video)


De Rijn bij Lobith stijgt nog mondjesmaat naar 14,50m +NAP op zondag. Het zal nog dagen duren voordat de rivier merkbaar zakt. Voorbij Gorinchem stroomt het rivierwater snel naar zee en vallen de waterstanden mee. Ook de Maas blijft verhoogd. De Maas schommelt rond een verhoogde waterstand van 10m +NAP bij Sambeek-Beneden.

Het hoogwater levert indrukwekkende beelden op van de volle uiterwaarden en de dijken, waarachter we wonen en werken. Zondag komt er sneeuw. Dat betekent extra gladheid op de dijken, een extra reden om een bezoek aan de dijk te beperken.

VEEL KWEL Met de verwachte waterstanden hoeven er dit weekend geen extra coupures dicht in de rivierdijken. Dat blijft nu beperkt tot de Lage Markt in Nijmegen. Of ook andere coupures sluiten, wordt per dag beoordeeld. Dagelijks worden ook de dijken geïnspecteerd.

Door de druk van de rivieren neemt binnendijks de kwel toe uit de ondergrond. Velden staan onder water, sloten stromen over. Wellen zijn een normaal fenomeen, dat toeneemt naarmate een hoogwatergolf aanhoudt. Ze vormen geen risico, zo lang het water geen grond mee voert uit de dijk. Waar nodig wordt een wel ‘opgekist’: zandzakken houden water vast voor tegendruk.

advertentie
advertentie