Afbeelding
Waardlanden

Vuilniszak weggooien kost straks minimaal een euro

25 mei 2021 om 12:40 Natuur en milieu

HARDINXVELD-GIESSENDAM Om restafval tegen te gaan wil de gemeente Hardinxveld een pasjessysteem invoeren voor ondergrondse containers en het afvalbrengstation. Je moet dan gaan betalen voor het wegbrengen van restafval, zodat mensen beter hun afval gaan scheiden. Een maatregel die de almaar oplopende afvalverwerkingskosten moet tegengaan.

door Ward den Besten

Hoewel er nog geen tarieven zijn vastgesteld, zal iemand die een vuilniszak met restafval in een ondergrondse container gooit straks tussen de 1 en de 2,5 euro per keer kwijt zijn. Dat legde Folkert Starreveld van Reinigingsdienst Waardlanden donderdag uit in de gemeenteraad. Dat zijn volgens hem de standaardtarieven die andere gemeenten hanteren. Het gaat dan om containers die een klep (doseersluis) met een volume van 60 liter hebben. Niet het aantal kilo’s restafval bepaalt dus hoeveel je betaalt. ,,Het gaat per volume’’, benadrukte Starreveld. Zolang de vuilniszak maar in de klep past.

CHIP In het buitengebied van Hardinxveld waar het restafval in kliko’s wordt opgehaald, zullen de gerekende kosten waarschijnlijk minimaal 4 euro per keer zijn, aldus Starreveld. Een kliko heeft namelijk een volume van 240 liter en het tarief zal dan ook vier keer zo hoog zijn als dat van een ondergrondse container. De kliko wordt voorzien van een chip en iedere keer als die wordt buitengezet en wordt geleegd, zal daarvoor een bedrag in rekening worden gebracht.

,,Het is een soort ‘de vervuiler betaalt’-principe’’, verduidelijkte Starreveld. ,,Dat betekent dat mensen per keer een bedrag betalen als ze een huisafvalzak in een ondergrondse container gooien of een minicontainer aan de straat zetten. Waarbij geldt: hoe minder vaak ze dat doen, hoe minder ze ook betalen.’’ Containers voor al het andere afval, zoals papier, plastic en glas, blijven wel gratis te gebruiken.

Volgens Starreveld is de hoogte van de uiteindelijke tarieven afhankelijk van verschillende factoren. Een daarvan is bijvoorbeeld de kosten van het verbranden van restafval. Die lopen al tijden op. Dat is ook een van de redenen om over te stappen op dit nieuwe afvalsysteem.

Restafval is nu eenmaal een heel dure afvalstroom

De huidige afvalstoffenheffing, die ieder jaar per huishouden wordt berekend, blijft naast het pasjessysteem bestaan. Maar die heffing zal wel omlaag kunnen. Hoeveel mensen daardoor uiteindelijk gaan besparen, is volgens Starreveld nu moeilijk te zeggen. ,,Feit is wel dat mensen minder gaan betalen dan bij bestaand beleid. Restafval is nu eenmaal een heel dure afvalstroom. Als je dat weet te beheersen, te controleren en weet terug te brengen, zal je zien dat je daarmee een hele hoop kosten bespaart’’, aldus Starreveld. Met de nieuwe maatregel willen Waardlanden en de gemeente in 2025 naar maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar. Dat is nu nog zo’n 232 kilo, terwijl een groot deel daarvan herbruikbaar is.

FORSE KOSTEN Maar voor het zover is, moeten er wel nog forse kosten gemaakt worden. Zo moeten er meer ondergrondse containers bij, wordt bij hoogbouw straks weer gft ingezameld, krijgen de containers een elektronisch slot en moet het pasjessysteem ingevoerd worden. Verder zal ook het afvalbrengstation op de schop gaan en komt er voorlichting op scholen.

Alles bij elkaar zal het nog tot 2023 duren voor het nieuwe systeem helemaal is ingevoerd. De gemeenteraad neemt voor de zomervakantie hierover een definitief besluit, maar toonde zich donderdag al voorzichtig positief.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie