Het waterschap plaatst 26 mei een tijdelijke vuilvanger in de Giessen. Die vangt de losgekomen cabomba op.
Het waterschap plaatst 26 mei een tijdelijke vuilvanger in de Giessen. Die vangt de losgekomen cabomba op. waterschap Rivierenland

Waterschap Rivierenland gaat invasieve exoot cabomba verwijderen in de Giessen bij Hardinxveld; er wordt een tijdelijke vuilvanger geplaatst

22 mei 2023 om 16:38 Natuur en milieu

HRDINXVELD-GIESSENDAM In de Giessen bij Hardinxveld-Giessendam komt Waterschap Rivierenland regelmatig het plantje cabomba (waterwaaier) tegen. Cabomba is een ‘invasieve exoot’. Het plantje groeit en verspreid zich snel. En is moeilijk te bestrijden. Daarnaast kunnen andere plantensoorten door het plantje niet goed bloeien. Hierdoor groeien sloten snel dicht en gaat de kwaliteit van het water achteruit. In het voorjaar en de zomer gaat het waterschap daarom in de rivier aan de slag om deze exoot zo goed mogelijk tegen te gaan.

Het waterschap plaatst 26 mei een tijdelijke vuilvanger in de Giessen. Die vangt de losgekomen cabomba op. De vuilvanger ligt in de Giessen vlakbij Binnendams 44 in Hardinxveld-Giessendam. De vuilvanger wordt nu al geplaatst, want het vaarseizoen is namelijk begonnen. Door het varen kan de cabomba loskomen van de bodem van de rivier en de haven. Het plantje willen ze opvangen om verspreiding over de rivier te voorkomen. Dit betekent dat boten op deze plek elkaar moeilijk kunnen passeren. En meestal om de beurt langs de vuilvanger moeten varen. Dit staat ook met borden aangegeven.

Het verwijderen van de cabomba in de Giessen gaat in de zomermaanden van start. Een bedrijf dat veel kennis heeft over het verwijderen van cabomba gaat dan aan de slag met drie boten. Het werk duurt ongeveer drie weken.

Cabomba is een plantje die je vaak in een vissenkom tegenkomt. Soms kieperen mensen de inhoud van het aquarium om in de sloot. Hierdoor komt de cabomba in het water. Doe dit dus niet.

Zelf een steiger of vlonder? En groeit daar cabomba aan? Probeer dit zo goed mogelijk weg te halen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie