Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Nieuwe directeur Calvijn

1 oktober 2019 om 15:25 Onderwijs

H'VELD-G'DAM Van gespecialiseerd verpleegkundige naar het onderwijs. Annemieke Wouters (49) is per 1 augustus directeur van Calvijn. Zij volgt Jeroen Spek op, die zijn loopbaan binnen Stichting CVO-AV vervolgt als rector van Lyceum Oudehoven in Gorinchem. ,,Het is een mooie uitdaging. De school staat er goed voor, maar ik ben niet iemand die op de winkel past."

door Suzanne Heikoop

Wouters, getogen in Hardinxveld-Giessendam, kent het dorp en de school goed. ,,Een grappig detail is dat ik zelf ook op Calvijn heb gezeten, toen nog de Calvijnschool aan de Merwedestraat. Mijn eerste sporen liggen hier." En ze vervolgt lachend: ,,Eigenlijk ben ik nu terug bij af." Na drie jaar op de Calvijnschool ging Wouters verder op de Hoefslag in Gorinchem, het huidige Lyceum. ,,Dat is nu nog zo, we bieden de eerste drie jaar van HAVO, VWO, Techniekhavo en de volle vier VMBO-jaren."

Na de middelbare school werd Annemieke verpleegkundige in de acute zorg. ,,Ik werkte op de intensive care, spoedeisende hulp en hartbewaking. Na een paar jaar ging ik er les bij geven. Zo ook op het Albeda in Rotterdam. Daar kreeg ik een baan aangeboden en groeide ik door naar onderwijsleider bij de Assisterende Gezondheidszorg. Met alles wat de grote stad aan problematiek en diversiteit meebrengt, was het een boeiende omgeving. Ik heb er met veel plezier gewerkt. Toch wilde ik nog wat anders. Ik deed een master met het idee om naar een andere sector te gaan. Het voortgezet onderwijs leek me heel leuk. Toen kwam de vacature van Calvijn op mijn pad."

Wouters kwam in een warm nest terecht. ,,Het is opvallend hoe medewerkers met elkaar omgaan. Er heerst een warme cultuur. Het is ook heel duidelijk dat iedereen het beste voor heeft met de leerlingen. Dat merk je al bij binnenkomst; het ondersteunend personeel en één van de teamleiders of ikzelf heten de leerlingen welkom. Ze worden gezien." En lachend: ,,Ook als ze te laat komen, dus."

De christelijke identiteit van de school wordt door Wouters volledig ondersteund. ,,Ik ging van de Calvijn en Oude Hoven naar een christelijk ziekenhuis. Daar heb ik een basis in mijn geloof opgebouwd, die ik nodig had om de uitdagingen in de wereld aan te gaan. Vanuit een totaal niet christelijke werkomgeving kom ik nu weer terug op Calvijn, dat de kernwaarden 'geloof, hoop en liefde' heeft. Dat kan ik onderschrijven, het is zelfs mijn trouwtekst. Ik wil hier vanuit mijn hart aan bijdragen."

Ondanks dat de school er goed voorstaat, gaat Annemieke ook zeker vernieuwingen doorvoeren. ,,We moeten elke dag een beetje beter worden en de beste school van de omgeving blijven. Dat lukt niet door stil te zitten, ik ben niet iemand die op de winkel past. Door van elkaar te leren, onderwerpen aan te kaarten en individuele aandacht te geven, houden we de kwaliteitscultuur in stand. We zijn aan het experimenteren met maatwerk, het differentiëren en personaliseren van lessen. Daarbij wisselen we laptoponderwijs af met boeken en uitleg voor de klas. Ook het techniekonderwijs wordt vernieuwd en uitgebreid. We betrekken leerlingen en ouders er ook bij, middels de ouderklankbordgroep, deelraad en leerlingenraad. Het is belangrijk dat we innovatief blijven en onze kernwaarden daarbij betrekken. Daar hoop ik, samen met het team, nog lang aan te kunnen werken."

advertentie
advertentie