De jongeren zijn aan de slag met de vakopdrachten.
De jongeren zijn aan de slag met de vakopdrachten. IW Zuid-Holland

Scoren met goed vakmanschap

7 februari 2020 om 15:19 Onderwijs

H'VELD-G'DAM Skills Talents zijn de teamvakwedstrijden voor laatstejaars vmbo'ers in vakmanschap. In tien verschillende vakrichtingen kunnen deelnemers laten zien wat ze in hun mars hebben. Op 6 februari 2020 vond op de locatie Rijnmond van IW Zuid-Holland de regioselectie voor de Skills Talents plaats.

IW Zuid-Holland is onderdeel van IW Nederland, hét opleidingsbedrijf voor de installatie- en elektrotechniek. Een passende plek voor deze wedstrijden, met alle voorzieningen in huis om de opdrachten specifiek voor deze ronde te doen. De ronde in Rijnmond ging om leerlingen vanuit de beroepen Elektro, Installatie en Metaal.

FANTASTISCHE KANS ,,Het is een fantastische kans voor jongeren om te laten zien wat zij in huis hebben. De deelnemers lieten hun talenten en vakmanschap zien en daar ben ik trots op", vertelt Kees Westdijk, opleidingscoördinator bij IW Zuid-Holland. ,,Als er een beetje talent is, komt met de passie het resultaat."

BELANG VAN VAKMANSCHAP Eerder deze maand opende premier Mark Rutte al de Energie Academie in Den Haag. Een technische vakschool die de verbinding legt tussen werkzoekenden en de vele handjes die we tekort hebben in de techniek. Ook met de Skills Talents willen Skills Netherlands, de onderwijsinstellingen en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het belang van vakmanschap benadrukken en jongeren stimuleren om het beste uit zichzelf te halen.

Tijdens de Skills Talents in Rijnmond streden de leerlingen in zeven teams van drie personen om de beste van Zuid-Holland te worden. De uiteindelijk winnaar is het RGO Middelharnis. Zij mogen op 3 maart in Leeuwarden de titel landelijk verdedigen. Praktijkopdrachten in het vakgebied en samenwerking zijn belangrijke elementen tijdens de wedstrijden.

TALENT NAAR BOVEN HALEN Westdijk: ,,Het is een hele ervaring voor de leerlingen om mee te doen. Ze leren er veel van en de uitdaging is de beste van je regio of zelfs de beste van Nederland te worden in je vakgebied. IW Zuid-Holland leidt op voor de praktijk. Skills Talents bestaat uit een voorronde, een provinciaal kampioenschap en de nationale finale. In de finale werken de leerlingen ook als provincieteam samen met deelnemers uit andere vakgebieden. Dit op een manier die vergelijkbaar is met de praktijk. Skills Talents haalt talent van jongeren op een leuke manier naar boven. Leerlingen kunnen echt scoren met goed vakmanschap."

Rechts opleidingscoördinator Kees Westdijk, hij feliciteert enkele winnaars.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie