Ingezonden: Waterhoofden II

15 oktober 2020 om 10:34 Opinie

Waar is het college mee bezig? Haast onopgemerkt is er een kritisch rapport van de rekenkamer over burgerparticipatie verschenen. Vorige maand. De conclusies zijn niet mals. In het rapport is vooral de houding van de bestuurders en ambtenaren tegen het licht gehouden. De inhoud ervan geeft ons ook inzicht in de keuken van de besluitvorming.

Als referentie zijn diverse casussen onderzocht. Een ervan was de Locatie IJzergieterij. De Rokerij wordt ook genoemd in het rapport als vergelijkbaar met die van de IJzergieterij. De belangrijkste conclusie is dat burgerparticipatie bij de gemeente nog in de kinderschoenen staat. Lees: niet bestaat. Dat hebben wij gemerkt. De rapporteurs adviseren daarom het college de projecten te evalueren en het terugwinnen van vertrouwen.

De inhoud van het rapport geeft bovendien goed inzicht in hoe ambtenaren en gemeentebestuur nu tegen klankbordgroepen aankijken. Wat ons daarbij steekt is dat betrokkenen aangeven dat onze klankbordgroepen individuele belangen zouden nastreven en negatief zijn.

Ook de geïnterviewde projectontwikkelaar schildert ons af contraproductief. Wij zijn in daarin teleurgesteld. Hiervoor moeten echt bewijzen komen. Het zijn ook niet toetsbare argumenten. Ze geven zelfs aanleiding nog minder met klankbordgroepen te doen. Dat is jammer. Bij de bespreking van het rapport in de gemeenteraad werd bovendien afgevraagd of de gemeente wel burgerparticipatie zou moeten organiseren bij bouwlocaties die niet van de gemeente zijn. Zo’n houding is de doodsteek voor participatie en vrijbrief voor projectontwikkelaars.

Wij als klankbordgroepen hebben van het begin aangegeven dat wij niet tegen een nieuwe wijk zijn. We wilden juist positief meedenken voor een duurzame inpassing. Groen en veilige ontsluitende wegen en leefbaarheid voorop. Het concept bestemmingsplan is nu gunstig voor de projectontwikkelaar en ongunstig voor omwonenden. Het heeft aantoonbaar negatieve effecten op de omgeving.

Met onze zienswijzen verwijzen wij vooral naar het eigen beleid van de gemeente.

Scherpe kanten eraf is in het belang van ons hele dorp. Wij hebben daarover proactief geadviseerd. Wij dagen daarom het gemeentebestuur de vermeende individuele belangen te benoemen. Ook dagen wij de betrokken wethouder Trudy Baggerman uit het proces met ons te evalueren zoals rekenkamer adviseert.

Bovendien verwachten wij nog de door haar beloofde brede maatschappelijke discussie met alle belanghebbenden en inwoners in het dorp. Een goede ruimtelijke ordening is in het belang van iedereen. Die discussie zien wij met vertrouwen tegemoet. Want iedere nuchtere inwoner ziet dat de geplande waterhoofden op de locatie buiten alle proporties zijn en de ontsluitende wegen ongeschikt. Wij verwachten van het college de eerste stap zet in het herstel van het vertrouwen. Dit is onze uitgestoken hand.

[Coalitie IJzergieterij en Rokerij

advertentie
advertentie