archieffoto van de Hardinxveldse markt.
archieffoto van de Hardinxveldse markt. Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
Ingezonden

Onaangenaam verrast

27 januari 2021 om 14:51 Opinie

Onaangenaam verrast was ik zaterdag de 23e toen bleek dat de dierenbenodigdhedenkraam van Marian en Michel van Aelst niet op de markt aanwezig mocht zijn van de gemeente Hardinxveld in het kader van coronamaatregelen. De dierenkraam waar veel dierenbezitters in ons dorp op aangewezen zijn voor voedsel voor hun huisdier en/of deskundig advies als het betreffende dier niet lekker in zijn vel zit.

Laat er geen misverstand over bestaan, corona is een bloedserieus probleem dat de nodige inspanning en beperking van ons vraagt! En ja, maatregelen zijn nodig maar welke?

Als deze beslissing van de gemeente ingegeven is door zorgen om de gezondheid van haar inwoners dan weet ik nog wel een tweetal locaties in ons dorp waar deze zorg ook op zijn plaats zou zijn, maar dat ter zijde.

Terug naar de markt, daar stond ik dan met mijn lege voercontainer voor mijn hond en dacht: “Wie verzint er nu zoiets en waarom, hoe kan het zijn dat diegene anderen meekrijgt zodat het een besluit kan worden”. Heeft diegene alleen een speelgoeddier op batterijen thuis die als ze leeg zijn nog gewoon te verkrijgen zijn bij de drogist of supermarkt? Denkt diegene misschien dat dieren niet hoeven te eten in coronatijd? Wordt het getriggerd door broodnijd? Of, ja maar ze verkopen naast voer ook lekkernijen voor het huisdier, in dat geval ben ik benieuwd of er bij diegene alleen brood en water in zijn boodschappenkarretje ligt als de supermarkt bezocht wordt.

Zoals gezegd, maatregelen zijn nodig o.a.: voldoende afstand houden, gezond verstand gebruiken, mogelijke risico’s inschatten en ter plekke de boel goed organiseren. Over risico’s gesproken, het aantal bezoekers dat op zaterdag de kraam van Marian en Michel verantwoord bezoekt valt in het niet bij het aantal mensen dat in maart ter stembus genodigd wordt. Logischerwijs mag je dan verwachten dat de gemeente gaat pleiten voor uitstel van de verkiezingen of zal het dan opeens wel verantwoord zijn??

Alle gekheid op een stokje, een dierenkraam hoort, onder de huidige omstandigheden, in coronatijd nog gewoon thuis op de Hardinxveldse markt. Daarom een oproep aan onze bestuurders om deze ongetwijfeld goed bedoelde maatregel terug te draaien.

Alvast bedankt!

Dick van Horssen
Hondenbezitter en dierenliefhebber

REACTIE GEMEENTE

Vanuit de Rijksoverheid is het besluit genomen om niet essentiële winkels te sluiten in de strijd tegen verdere verspreiding van het coronavirus. Op dit moment mogen alleen winkels open zijn die levensmiddelen verkopen, zoals supermarkten. Het gaat hierbij om levensmiddelen die bestemd zijn voor de mens. Enkele andere winkels zijn door Rijksoverheid ook uitgezonderd van sluiting. Denk hierbij aan slijterijen, bloemenwinkels (bloemenverkoop uitsluitend buiten de winkel), drogisterijen en dierenspeciaalzaken. Helaas zijn marktkramen niet meegenomen in de uitzondering. Dit houdt in dat een marktkraam waar dierenvoeding verkocht wordt niet op de markt mag staan.

Dat de kraam van Marian en Michel van Aelst niet op de markt staat is dus geen besluit van de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Dit is een landelijk besluit dat door de gemeente wordt opgevolgd. De gemeente begrijpt dat dit voor veel mensen een vervelend besluit is, maar hoopt op het begrip voor deze maatregel. Voeding en dergelijke voor huisdieren kan dus wel gekocht worden bij de dierenspeciaalzaak, supermarkt of via thuisbezorging.

advertentie
advertentie