De fotograaf had minder dan een minuut nodig om dit beeld bij de ingezonden brief te maken. Na deze auto volgden nog drie auto's.
De fotograaf had minder dan een minuut nodig om dit beeld bij de ingezonden brief te maken. Na deze auto volgden nog drie auto's. Suzanne Heikoop
Ingezonden

Stoppen!?

7 april 2021 om 07:23 Opinie

Hardinxveld-Giessendam heeft vijf kruisingen met verkeerslichten. Die bij De Kaai worden gedeeld met onze baggerburen. Niks mis mee. Voor de andere drie kruisingen moeten de meesten waarschijnlijk even denken en sommigen hebben ook geen idee dat deze lichten er staan. Althans, zo gedragen ze zich.

Op de kruising bij station Hardinxveld-Giessendam staan prachtige ontruimingslichten. Het doel van deze lichten is, zoals de naam al doet vermoeden, om de spoorwegovergang te ontruimen. Doordat alle toegangswegen rood licht krijgen, krijgt het verkeer bij het spoor vrij baan om op tijd weg te kunnen komen. Best handig, toch? Niemand wil dat er een auto voor de trein komt, toch?

Helaas lijkt het grootste gedeelte van de passanten dit licht niet te snappen, want rood en oranje zonder groen is nou eenmaal lastig. Een paar snappen het echt niet, de rest heeft er gewoon maling aan. Het feit is wel dat ik door deze mensen regelmatig bijna van de sokken word gereden. Als ik op de fiets van ‘Beneden’ naar Boven-Hardinxveld fiets en netjes stop voor het ontruimingslicht, want dat geldt ook voor fietsers, zijn er altijd de medeweggebruikers die je met zestig (of harder) voorbij scheuren. Als er aan de andere kant een auto netjes stopt, zijn er ook altijd figuren die de stoppende auto inhalen, dwars door het rode licht heen. Ze moeten rechtdoor of er hoeft niets ontruimd te worden, dus dan geldt het rode licht blijkbaar niet voor hen. Het euvel is wel dat de auto aan mijn kant in problemen komt en de ruimte van het fietspad ook gebruikt om de inhaler te ontwijken. En daar sta ik. Met mijn fiets. Me aan de verkeersregels te houden. Daar word ik keer op keer voor gestraft. Dat gaat keer op keer ook net goed, maar niet omdat de rest goed oplet.

Hetzelfde geldt voor de kruising bij Neerpolder. Ook daar moet je stoppen als het licht op rood gaat. Ook als je gewoon rechtdoor moet. Ook als je een fietser bent. Ook dat ‘snapt’ het merendeel van de weggebruikers niet. Veel fietsers en automobilisten snappen zelfs niet dat ze op een gelijkwaardige kruising met de Neerpolderseweg staan, dus dat Neerpolder vanuit Boven-Hardinxveld gezien voorrang heeft. Nee, we scheuren lekker door, want we hebben haast, snappen het licht niet of hebben er gewoon geen boodschap aan. Verkeersregels gelden niet voor ons, want het gaat toch altijd goed?

En dan nu: de nieuwste set verkeerslichten bij de Giessenzoom. Zelf met een groen licht erbij en een prachtig paneel boven én naast de weg, om het nog wat duidelijker te maken. Toch? Nee hoor, ook daar rijdt 80 procent gewoon vol door rood. Met 80 kilometer per uur, want zo rijdt de auto op de Parallelweg het lekkerst. Door deze maniakken wordt het kruispunt nog gevaarlijker dan voorheen. Je krijgt groen licht, dus verwacht dat de weg voor je is vrijgemaakt, maar niets is in Hardinxveld minder waar. Als je stopt voor rood ben je blijkbaar stom, soft en een betweter. Liever een stomme, softe betweter dan doden of gewonden op mijn naam.

Een bezorgde weggebruiker (via de redactie te bereiken)

advertentie
advertentie