Afbeelding
Foto Unsplash

Duurzame energie in Hardinxveld-Giessendam een stap dichterbij

3 april 2024 om 15:20 Partnercontent

Of je het nu bestempelt als strijd of samenwerking, Nederland is al sinds de vroege geschiedenis verbonden met water. Zeker Zuid-Holland, met een geografische ligging naast de Noordzee én met onder andere de rivieren de Waal en de Lek. Vanwege de gedeeltelijke ligging onder zeeniveau, moeten de waterstanden voortdurend gemonitord en waar nodig bijgestuurd worden. De kans is daarbij groot dat we in de toekomst met een stijgende zeespiegel en extremere regenval vanwege klimaatverandering te maken krijgen. De Deltawerken zijn onmisbaar, maar het is ook belangrijk te proberen klimaatverandering af te remmen of te wenden zelfs. Hieronder lees je meer over duurzame energie in de regio.

Energietransitie in de RES-regio Drechtsteden

Om de aarde ook in de toekomst leefbaar te houden heeft onder meer Nederland het Akkoord van Parijs ondertekend. De doelen hierin zijn vertaald in het nationale Klimaatakkoord. Om onder andere de CO2-uitstoot te verlagen is het Nationaal Programma Regionale Energie Strategie opgericht. In de dertig zogeheten RES-regio’s kijken verschillende partijen samen hoe energie bespaard kan worden en de energietransitie vorm kan krijgen. Door over te stappen van fossiele op duurzame energie, en deze ook nog eens zoveel mogelijk lokaal op te wekken.

Hardinxveld-Giessendam is onderdeel van de RES-regio Drechtsteden. In hun RES 1.0 staat beschreven dat energie besparen de basis vormt. Voor de opwekking van duurzame energie kijken ze enerzijds naar mogelijkheden van windenergie. Anderzijds volgen ze de zonneladder van de ‘Voorkeursvolgorde Zon’. Zon op dak heeft de voorkeur, gevolgd door zonnepanelen op kleinere stukken land waar weinig mee gebeurt. Denk aan stortplaatsen en bermen van sporen en wegen.

Mogelijkheden voor windmolens en zonneparken

De RES-regio onderzoekt momenteel mogelijke locaties voor opwekking van duurzame energie. Het gaat om de noordzijde van Kijfhoek, langs de A15, langs de westzijde van de A16 en een strook langs de Betuwelijn. Het zonnepark Betuwelijn in Hardinxveld-Giessendam heeft zelfs al goedkeuring van Stedin voor netaansluiting. De gemeente zal naar verwachting in april een besluit nemen over de omgevingsvergunning.

In dichtbevolkt Nederland moeten we uiteraard goed nadenken over wat we met de beschikbare ruimte doen. Vaak wordt er vanuit onderbuikgevoelens gezegd dat we geen ruimte moeten verspillen aan zonnepanelen op land. Maar feit is wel dat er veel meer energie duurzaam opgewekt zal moeten gaan worden. En dat goed nu eenmaal ruimte. Wel is het goed om te beseffen dat het in de meeste gevallen om zogeheten agri-pv gaat. Hierbij worden zonnepanelen op agrarische grond gecombineerd met andere functies. Denk aan begrazing door dieren, teelt van groenten of fruit, verbetering van de biodiversiteit of recreatie.

Met zonnepanelen op landbouwgrond meerdere vliegen in een klap

Hoewel zonnepanelen op landbouwgrond momenteel de minst populaire optie zijn, hebben ze wel diverse voordelen. Zo biedt het agrariërs de mogelijkheid hun bedrijf te verduurzamen. Of een stabiele extra inkomstenbron te genereren. Daarbij zijn er boeren zonder opvolging, en staat onder meer de toekomst van de veeteelt al onder druk vanwege de stikstofcrisis. Het is belangrijk dat de mogelijkheden van agri-pv goed onderzocht worden, aangezien je hiermee meerdere vliegen in een klap kunt slaan als heet gaat om de energietransitie in Hardinxveld-Giessendam en omgeving.

advertentie
advertentie