Afbeelding
Verkeersongelukken

Rijden is Drugs Vermijden-campagne gestart in Gorinchem

Partnercontent

De gemeente en politie Gorinchem Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland zijn op 31 mei gestart met de campagne Rijden is Drugs Vermijden. De betrokken partijen hopen dat de voorlichtingscampagne die vanuit Gorinchem gecoördineerd wordt, zich als een olievlek over het land zal verspreiden.

Bewust Nuchter-Sleutelhanger

Te vaak, al is elke er één te veel, leidt drugsgebruik nog tot verkeersongelukken. Met de campagne zal duidelijk gemaakt worden dat bijvoorbeeld de kans op een ongeluk 10 tot 20 keer zo groot is wanneer een bestuurder amfetamine of cocaïne heeft gebruikt, en dat veel drugs minimaal 24 uur in het bloed blijven zitten. Deze en andere feiten worden dus aangehaald in Rijden is Drugs Vermijden, waarmee verkeersdeelnemers wordt gewezen op de gevaren. Daarnaast zijn er wettelijke limieten op drugs in het verkeer. Er worden tijdens de campagne ook drugscontroles gedaan, flyers uitgedeeld en een BN-sleutelhanger overhandigd aan degenen die negatief op drugs testen. BN betekent deze keer geen Bekende Nederlander, maar Bewust Nuchter.

Het ‘verzekeringsverhaal’ als andere manier voor bewustwording

Een ander belangrijk aspect is het verzekeringsverhaal. Schade die veroorzaakt wordt door iemand die drugs heeft gebruikt, wordt vanzelfsprekend niet uitgekeerd door de auto-, scooter- of fietsverzekering. Een verkeersongeluk als gevolg van het gebruik van een pilletje of lijntje coke is op zich al erg genoeg, maar de financiële nasleep voor de veroorzaker is een scenario waar veel bestuurders misschien gevoeliger voor zijn. Het kan namelijk jaren duren voordat je die schulden hebt afbetaald. En als iemand invalide raakt, blijf je je hele leven betalen. Je auto verzekeren heeft namelijk geen enkele zin als men high of stoned achter het stuur kruipt.

Schoolopdracht

Agenten-in-opleiding Bernd en Santina initieerden de campagne Bewust Nuchter min of meer onbewust, omdat zij deze aanvankelijk inleverden als opdracht tijdens hun opleiding. “Tijdens mijn werk bij politie Gorinchem schrok ik van de hoeveelheid verkeersongevallen waarbij drugs een rol spelen. Santina en ik besloten dit uit te zoeken voor een schoolopdracht”, aldus Bernd. “Vanuit de gemeente Gorinchem werd dit serieus opgepakt (...). Het zou mooi zijn als deze campagne verder wordt opgepakt dan alleen in Gorinchem. Want dit is natuurlijk in heel Nederland een actueel probleem.” Net als drugs zelf overigens, een probleem dat zeker niet alleen in grote steden voorkomt.

Extra controles

Menno Droogendijk, werkzaam als adviseur openbare orde en veiligheid bij de gemeente Gorinchem, stelt dat drugsgebruik in het verkeer voornamelijk voorkomt bij jongeren. “Met alcohol zijn ze wel wat voorzichtiger. Maar na twee jointjes stappen ze gerust op de scooter of in een auto achter het stuur”. Tijdens het op 31 mei gestarte Rijden is Drugs Vermijden zal er de komende periode extra gecontroleerd worden op drugsgebruik in de regio Gorinchem.

advertentie
advertentie