Afbeelding
Photo by Denise Jans on Unsplash

Reis plannen voor na corona? Vraag het e-visum vast aan

23 juli 2021 om 10:25 Partnercontent

Als het straks weer mogelijk wordt om buiten de Europese Unie te reizen, is het zeer waarschijnlijk dat de toegangseisen aangescherpt zullen worden. Zo wordt er vaak om een bewijs van vaccinatie tegen Covid-19 of een negatieve PCR-test gevraagd, maar sommige landen, zoals Cambodja, vragen ook een verplichte borg en een Covid-19-verzekering. Daarnaast hebben Nederlandse en Belgische reizigers voor veel bestemmingen buiten het Schengengebied een visum nodig. Dit visum kan tegenwoordig meestal eenvoudig online worden aangevraagd. In dit artikel nemen we Vietnam en de Verenigde Staten, twee populaire vakantiebestemmingen, als voorbeeld.

Wanneer heb ik een ESTA nodig?

Alle reizigers die met het vliegtuig naar Amerika reizen en die geen Amerikaans paspoort hebben, moeten voor vertrek een ESTA aanvragen. Alleen reizigers met de Amerikaanse nationaliteit en reizigers die over land (vanuit Canada of Mexico) aankomen, kunnen zonder ESTA of visum inreizen. Het ESTA is dus ook verplicht voor minderjarigen en voor personen die alleen een tussenstop maken in de VS.

 Hoe vraag ik een ESTA aan?

Het ESTA kan eenvoudig online worden aangevraagd. Het invullen van het aanvraagformulier duurt niet langer dan enkele minuten. Naast het invullen van de contactgegevens, reisgegevens en paspoortgegevens moet in het formulier ook antwoord worden gegeven op enkele achtergrondvragen. Na het voldoen van de kosten wordt de aanvraag al binnen 72 uur verwerkt. Reizigers die al binnen enkele dagen naar de VS vertrekken kunnen een spoedaanvraag indienen, die gemiddeld al binnen een uur wordt goedgekeurd.

 Na toekenning van het ESTA wordt per e-mail een bevestiging verstuurd. Deze bevestiging hoeft niet geprint te worden, omdat het ESTA bij toekenning direct aan het paspoortnummer van de reiziger wordt gekoppeld. Het personeel op de luchthaven kan dus aan de hand van de paspoortgegevens van reizigers controleren of zij over een geldig ESTA beschikken.

Kan ik momenteel met een ESTA reizen?

Momenteel geldt nog steeds een algemeen inreisverbod voor de Verenigde Staten. Reizigers die in de 14 dagen voor hun aankomst in de VS in een land behorende tot het Schengengebied zijn geweest, mogen het land niet in. Hieronder vallen dus ook Nederlandse en Belgische reizigers. Alleen inwoners van de VS, personen met de Amerikaanse nationaliteit en een klein aantal reizigers met een essentiële reden voor hun reis naar Amerika zijn vrijgesteld van het inreisverbod.

Het ESTA voor Amerika kan wel alvast worden aangevraagd voor een reis op een later moment. ESTA aanvragen worden zoals normaal in behandeling genomen en goedgekeurd. Omdat het ESTA na toekenning twee jaar geldig is, kunnen nu al aanvragen worden ingediend voor reizen die pas over enkele maanden of volgend jaar plaatsvinden. 

Visum voor Vietnam

Sommige Europeanen (zoals Duitsers, Spanjaarden en Italianen) mogen gedurende 15 dagen zonder visum in Vietnam blijven. Nederlandse en Belgische reizigers hebben echter wel voor elke reis, ook van minder dan 15 dagen, een visum voor Vietnam nodig.

Het online aan te vragen e-visum voor Vietnam is de eenvoudigste en goedkoopste optie. Het e-visum Vietnam is geldig voor een eenmalige reis van maximaal 30 dagen. Houd er wel rekening mee dat u met dit elektronische visum wel alleen op een beperkt aantal locaties mag arriveren. Tijdens het aanvragen van het e-visum voor Vietnam zult u in het aanvraagformulier al moeten aangeven via welke grensovergang u het land zult betreden. Als uw visumaanvraag is goedgekeurd en u uw visum heeft ontvangen is het dan ook niet meer mogelijk om deze aankomstlocatie te wijzigen. Als uw reisplannen wijzigen en u toch naar een andere luchthaven in Vietnam wenst te vliegen, zult u een nieuw e-visum moeten aanvragen.

Visum on arrival Vietnam (VOA)

Een andere optie is het visum on arrival voor Vietnam. Dit is een visum dat ter plaatse op het vliegveld nog kan worden aangeschaft, maar ook hiervoor geldt dat dit visum slechts op een beperkt aantal luchthavens verkrijgbaar is. De ambassade raadt sinds 2018 af om nog langer gebruik te maken van dit visum on arrival, aangezien het nooit gegarandeerd is dat u het visum ook daadwerkelijk zult ontvangen. Tevens moeten reizigers voor het visum on arrival in een extra rij aansluiten op het vliegveld en een extra toeslag betalen voor de approval letter die u nodig heeft om het visum on arrival in ontvangst te kunnen nemen.

Het e-visum Vietnam is alleen geschikt voor een eenmalige reis (single-entry) van maximaal één maand.. Het visum on arrival daarentegen kan ook worden gebruikt voor meerdere inreizen (multiple-entry) en kan met een geldigheid van één of drie maanden aangevraagd worden. Als u meerdere keren met een e-visum naar Vietnam wil reizen, moet u meerdere e-visa aanvragen.. U moet daarvoor telkens kortstondig het land verlaten en dan opnieuw - via de in het e-visum aangegeven aankomstlocatie - met het volgende e-visum het land betreden.

Kan ik naar Vietnam reizen?

Ook voor Vietnam gelden momenteel nog inreisbeperkingen. In zijn algemeenheid kunnen buitenlanders tot nader order niet naar Vietnam reizen. Personen met de Vietnamese nationaliteit worden nog wel toegelaten. Het e-visum voor Vietnam kan wel alvast aangevraagd worden, maar de Vietnamese immigratiedienst neemt deze aanvragen pas in behandeling als e-visums ook weer worden toegekend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie