Afbeelding
Foto: Shutterstock

Vaak wordt tocht verward met koudeval in huis

12 november 2021 om 07:00 Partnercontent

Een continue stroom van koude lucht over de vloer wordt vaak gelinkt aan tocht rond een raam of deur. Niet altijd is dit terecht! Naast tocht door kieren rond het kozijn kan er ook sprake zijn van koudeval. Dit heeft in veel gevallen een andere oorzaak. Daarbij gebeurt koudeval oplossen op een andere manier dan het verhelpen van tocht in de woning. Zeker nu de temperaturen buiten dalen en de energieprijzen oplopen, zoeken huishoudens naar mogelijkheden om het energieverbruik terug te dringen. Het gebruik van tochtstrips om tocht rond kozijnen te verminderen is een van de opties die men hierbij heeft. Dit los het probleem van koudeval echter niet op.

Ontstaan van koudeval in ruimtes thuis

Het ontstaan van koudeval verloopt in een aantal stappen. Warme lucht in de woning heeft de neiging om op te stijgen. Eenmaal het plafond bereikt, beweegt de warme lucht zich richting de wanden van de kamer. Aan de rand, vaak in de buurt van een raam, koelt de warme lucht af. Doordat koude lucht zwaarder is dan warme lucht valt deze lucht naar beneden, wat de term koudeval verklaart. Eenmaal op de grond ontstaat er een koude luchtstroom, die zich verspreidt en vervolgens langzaamaan weer opwarmt. Het proces wordt herhaald. Dit is een verschil met tocht. Vaak is tocht voornamelijk merkbaar, wanneer het buiten stevig waait.

Verschillende mogelijke oorzaken van koudeval

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken aan te wijzen voor het fenomeen koudeval. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van enkel glas. Enkel glas houdt de kou minder goed buiten, waardoor het aan deze kant van de woning koeler zal zijn. De warme lucht bij het plafond koelt hier snel af, wat koudeval veroorzaakt. Ook een koude muur kan koudeval veroorzaken. Dit verklaart waarom koudeval niet slechts voorkomt bij wanden met een raam. Een derde mogelijke oorzaak van koudeval is het te vaak ventileren van een ruimte. In dit geval ontstaat er een combinatie van tocht en koudeval. Tocht hoeft niet per definitie schadelijk te zijn, daar het vocht uit de woning mee naar buiten neemt.

Aanpakken van koudeval om koude ruimtes tegen te gaan

Op basis van de oorzaak van koudeval kun je zoeken naar mogelijkheden om dit voortaan te voorkomen. Het vervangen van enkel glas voor bijvoorbeeld HR++ isolatieglas is een van deze opties. Het voordeel van isolatieglas is niet alleen dat koudeval voorkomen wordt. Ook leidt dit ertoe, dat de isolatie verbetert. Iets wat het energieverbruik in huis terug zal dringen en daarmee een positief effect heeft op de energierekening. Veel huishoudens maken zich zorgen over de stijgende energieprijzen. Kan ik de rekening volgend jaar nog wel betalen? Is het slim om nu over te stappen naar een contract met vast tarief, of juist niet?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie