Afbeelding
Foto via BetuweBomen

7 mooie fruitboomsoorten

22 november 2022 om 07:19 Partnercontent

Fruitbomen staan mooi in de tuin, gaan lang mee met goede verzorging en geven heerlijke vruchten. Omdat je misschien zelf bij interesse in een fruitboom nog niet altijd weet wát voor fruit je wilt, is het altijd goed om je in de populairste soorten te verdiepen. Daarom hierbij een overzicht van een paar mooie fruitboomsoorten, zodat je meer weet over bijvoorbeeld de plant- en oogsttijden, en waar je rekening mee moet houden voor een zo’n gezond mogelijke boom.

1. Appelboom

Een appelboom geeft meestal bloesem in april/mei, de appels zijn klaar om te oogsten in september/oktober. Er zijn vele verschillende appelsoorten, met als bekendste de Elstar. Tegenwoordig is er ook een ‘duo appelboom’, waaraan twee verschillende soorten appels groeien (denk bijvoorbeeld aan een Elstar en een Golden Delicious). Appelbomen kunnen in een pot worden geplant, of in de tuin. Goed om op te letten is of de appelsoort zelfbestuivend is (Elstar, Delcorf, Jonagold), of dat je een extra bestuivende plant of boom in de buurt hebt.

2. Perenboom

Een perenboom is een compacte fruitboom, en geliefd omdat hij dus minder ruimte inneemt dan andere fruitbomen. De bloesem komt in april/mei, de peren zijn afhankelijk van de soort rijp op verschillende momenten in het jaar. Zo is de bekende Doyenné du Comice rond eind augustus rijp, terwijl dit bij de Gieser Wildeman meer rond eind oktober ligt. Perenbomen kunnen het beste worden geplant op een zonnige plek, dit kan zowel in een pot als in de tuin zelf.

3. Kersenboom

Een kers is een echte zomervrucht, vandaar dat een kersenboom al bloesemt in het vroege voorjaar. Staat prachtig als sierboom in de tuin, en geeft lekkere kersen in de zomer (tussen juni en augustus). Juist omdat deze boom zo vroeg bloeit, is het belangrijk om hem te planten in de zon. Ook belangrijk is dat een kersenboom gevoeliger is voor vogels, insecten en andere dieren. Scherm hem dus desnoods met een dun net af, dan houdt je voldoende kersen over voor eigen consumptie.

4. Pruimenboom

Pruimenbomen hebben een bloeitijd in april, en een ruime oogsttijd: tussen juli en september. Er zijn vele verschillende soorten, met vrijwel alleen maar zoete en sappige vruchten. In een pot of los in de tuin kan deze boom goed geplant worden, en in de volle zon groeien de beste vruchten. Ook deze fruitsoort is gevoelig voor vogels en insecten, maar omdat de pruim een slaagrijke vrucht is is dit geen probleem: er blijft vrijwel altijd genoeg over.

5. Perzikboom

Een perzikboom staat bekend om haar prachtige bloesem, en met juiste verzorging krijg je heerlijk zoete vruchten. Een bekende perziksoort is de ‘donutperzik’ uit Paraguay, die met een beschutte en warme plek mooie vruchten kan geven. Let erop dat perzikbomen goed gedijen met een licht kalkrijke grond (denk bijvoorbeeld aan zwavel). Perzikbomen kunnen het beste geplant worden in oktober/november, met een niet al te hoge grondwaterstand.

6. Abrikozenboom

Abrikozenboom staan bekend als een winterharde boom, omdat de periode van planten al in februari is. Ook de grotere mate ongevoeligheid voor ziektes en vorst maakt de boom populair. Abrikozen worden net zoals perziken veel gebruikt in verschillende gerechten, en zijn dus op vele manieren toepasbaar. Bij het planten op een zonnige plek worden de vruchten zoeter, en de oogsttijd ligt rond augustus.

7. Extra: walnotenboom

Hoewel een walnotenboom officieel gezien geen fruitboom is, is dit wel een boom die het vermelden waard is. Dit omdat de noten voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt. Er zijn ook veel eiwitten en gezonde vetten in walnoten aanwezig, denk bijvoorbeeld aan vitamine E en foliumzuur. Een van de bekendste walnotenbomen is de Juglans Regia. Deze walnotenboom heeft een bloeitijd in april/mei, en de noten kunnen in de herfst geoogst worden. Vliegen en muggen worden door de noten weggehouden, omdat zij de geur ervan niet kunnen verdragen. Daarnaast hebben de bladeren een helende werking tegen eczeem en ooglidontstekingen. Bij voorkeur ruim planten, omdat te weinig voedingsstoffen wrange noten geeft.

Er zijn dus vele mooie en verschillende fruitboomsoorten bekend, waar iedere liefhebber goed mee uit de voeten kan. Het voordeel van een fruitboom is dat het mooi staat in de tuin, en dat er met een goede verzorging mooie vruchten uit ontstaan. Daarom is het ook belangrijk om per fruitboom de verzorgingsadviezen goed na te kijken, zodat je weet waar je aan begint en er zoveel mogelijk vers fruit van kan oogsten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie