Afbeelding
Foto Divortium

Regel je scheiding door middel van mediation: een effectieve oplossing voor een moeilijke situatie

23 januari 2023 om 16:59 Partnercontent

Een scheiding is een emotioneel en vaak moeilijk proces. Er zijn veel beslissingen die genomen moeten worden, waaronder de verdeling van de bezittingen, de zorg voor de kinderen en de financiële afwikkeling. Mediation kan een effectieve manier zijn om dit proces te vergemakkelijken. Marieke van Namen is al jarenlang mediator voor scheidingen in Gorinchem en omgeving. In dit artikel bespreken we hoe mediation werkt, waarom mediation een goede optie kan zijn en hoe het kan helpen bij het doorlopen van een scheiding.

Wat is mediation?

Bij mediation helpt een onafhankelijke derde partij, de mediator, bij het bereiken van een oplossing tussen de betrokken partijen. De mediator is geen rechter en heeft geen bevoegdheid om beslissingen te nemen, maar helpt in plaats daarvan, in een veilige en neutrale omgeving, de partijen hun zaken te bespreken en op te lossen. Daarnaast denkt de mediator mee in het vinden van oplossingen en zorgt ervoor dat er geen onderwerpen worden vergeten. Marieke van Namen biedt mediation in Gorinchem onder de naam Divortium. Ze is gespecialiseerd in het begeleiden van partijen tijdens scheidingen.

Mediation kan worden ingezet door iedereen die betrokken is bij een situatie waarin oplossingen gezocht moeten worden of bij een conflict. Het proces begint meestal met een informatiegesprek waarin de mediator de situatie begrijpt en bespreekt of mediation geschikt is voor de betrokken partijen. Vervolgens worden er meerdere gesprekken gepland waarin de partijen hun te bespreken punten doornemen en tot oplossingen proberen te komen. Voorbeelden van situaties waar Divortium jullie bij kan begeleiden zijn; samenlevingscontract beëindigen, echtscheiding en geregistreerd partnerschap beëindigen, daarnaast ook het begeleiden bij het opstellen van een ouderschapsplan.

Voordelen van mediation tijdens een scheiding

Mediation is een effectieve manier om een scheiding soepeler te laten verlopen. Hier zijn enkele van de voordelen die mediation kan bieden:

  • Mediation kan helpen bij het oplossen van conflicten op een manier die werkt voor beide partijen. De mediator helpt de partijen bij het begrijpen van de standpunten en belangen van de andere partij en bij het vinden van oplossingen die werken voor iedereen.
  • Mediation kan helpen bij het behouden van een goede relatie tussen de scheidende partijen. Dit is vooral belangrijk als er kinderen betrokken zijn, omdat een goede relatie tussen de ouders beter is voor de kinderen.
  • Mediation is vaak sneller en goedkoper dan een gerechtelijke procedure. Dit komt doordat de partijen zelf de oplossing bepalen in plaats van dat een rechter dat voor hen doet in een slepend juridisch proces.

Daarnaast, kan mediation ook helpen bij het vermijden van emotionele stress en spanning die gepaard gaan met gerechtelijke procedures. Omdat beide partijen zelf de afspraken maken, zullen ze meer geneigd zijn om zich eraan te houden, waardoor de afspraken meer bestendig zijn. Mediation biedt daarom meer controle en autonomie voor de scheidende partijen.

Hoe kan mediation helpen bij het doorlopen van een scheiding?

Een scheiding kan een emotioneel en moeilijk proces zijn en mediation kan hierbij helpen. Mediation kan helpen bij:

  • het verwerken van emoties. De mediator kan de partijen helpen hun gevoelens te uiten en een plek te geven, wat kan leiden tot een gevoel van verlichting en vermindering van emotionele spanning.
  • het maken van realistische afspraken. De mediator kan de partijen helpen bij het identificeren van hun belangen en bij het maken van afspraken die haalbaar zijn en werken voor alle betrokkenen.
  • het vinden van een oplossing die werkt voor alle betrokkenen. De mediator kan de partijen helpen bij het vinden van een oplossing die recht doet aan de belangen van beide partijen en die werkt voor de toekomst.

Mediation kan daarnaast helpen bij het bevorderen van communicatie tussen de partijen, wat kan leiden tot een groter begrip en respect voor elkaars belangen en standpunten. Ook kan mediation helpen bij het verminderen van de angst en onzekerheid die vaak gepaard gaat met een scheiding.

Plan een vrijblijvende kennismaking voor echtscheidingsmediation

Mediation is dus een effectieve manier om een scheiding te doorlopen. Het biedt een neutrale en veilige omgeving waarin de scheidende partijen hun zaken kunnen bespreken en mogelijke conflicten kunnen oplossen. Het kan helpen bij het verwerken van emoties, het maken van realistische afspraken en het vinden van een oplossing die werkt voor alle betrokkenen.

Als jullie overwegen om te gaan scheiden, is het zeker de moeite waard om te een informatiegesprek in te plannen bij Marieke van Namen, scheidingsmediator van Divortium. Divortium heeft aandacht voor jullie persoonlijke omstandigheden en wensen. Divortium helpt jullie gedurende het scheidingsproces! 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie