
Werken in de IT: zijn deze functies iets voor jou?
27 juli 2023 om 09:43 PartnercontentSommige sectoren groeien snel. Sneller dan andere sectoren. De IT-sector is daar een voorbeeld van. In deze sector geniet je niet alleen van een mooi salaris, maar ook van boeiende mogelijkheden op het gebied van carrièregroei. Wat je mag verwachten en wat je moet kunnen, verschilt per functie. Maar of je nu technisch onderlegd bent of meer geïnteresseerd bent in het strategische aspect van IT, er is altijd wel een rol die bij je past. We bespreken vijf IT-functies die misschien wel perfect voor jou zijn.
1. Servicedeskmedewerker: de eerste hulp bij IT-problemen
Als servicedeskmedewerker ben je het eerste aanspreekpunt voor iedereen in het bedrijf die IT-gerelateerde problemen ondervindt. Je lost basisproblemen op en zorgt ervoor dat complexere problemen door de juiste personen en op de juiste manier worden afgehandeld. Dit is de droomjob voor wie graag anderen helpt en houdt van variatie. Communicatie is cruciaal in deze rol. Je moet in staat zijn om de technische taal in begrijpelijke termen te vertalen. In servicedesk medewerker vacatures zal er dan ook altijd om goede communicatieve vaardigheden worden gevraagd. Veelal zal men ook eisen dat je een goede teamplayer bent. Het is een perfecte functie voor iemand die zowel technisch onderlegd als klantgericht is.
2. Support engineer: jouw technische expertise is onmisbaar
De support engineer gaat verder waar de servicedeskmedewerker stopt. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het oplossen van de meer complexe technische problemen. Dit betekent vaak dat je op afstand inlogt op het systeem van de gebruiker om het probleem te onderzoeken en op te lossen. Voor deze functie heb je diepgaande technische kennis nodig, evenals sterke probleemoplossende vaardigheden. Meestal zal je op de tweede lijn werken. Hierdoor ben je vaak niet aan een vaste werkplek gebonden, iets wat ook uit de openstaande support engineer vacatures blijkt.
3. Systeembeheerder: de bewaker van de IT-Infrastructuur
Als systeembeheerder ben je verantwoordelijk voor het beheren en onderhouden van de IT-infrastructuur van een bedrijf. Dit omvat servers, databases, netwerken en computers. Deze rol vereist een grondige kennis van hardware, software en netwerken. Je moet ook proactief zijn en anticiperen op toekomstige behoeften. Dit om ervoor te zorgen dat de IT-infrastructuur evolueert met het bedrijf. Als de hardware of software verouderd is, waardoor er bijvoorbeeld beveiligingsrisico’s ontstaan, zal je proactief moeten optreden.
4. Softwareontwikkelaar: breng ideeën tot leven
Als softwareontwikkelaar ontwerp en codeer je softwareprogramma’s en applicaties. Dit kan variëren van interne bedrijfssystemen tot consumentenapps. Je moet goed kunnen programmeren en een sterk probleemoplossend vermogen hebben. Creativiteit is ook een groot pluspunt, omdat je vaak wordt gevraagd om innovatieve oplossingen te bedenken. Je brengt dan wel anderen hun ideeën tot leven, maar je moet goed mee kunnen denken en creatief kunnen zijn om een idee tot een passende oplossing te doen uitgroeien.
5. Data scientist: meester in het verwerken van gegevens
Data scientists zijn specialisten in het analyseren en interpreteren van complexe datasets. Ze gebruiken statistische analyse, datamining en machine learning om inzichten en trends te ontdekken die bedrijven kunnen gebruiken om strategische beslissingen te nemen. Voor deze rol heb je sterke wiskundige en analytische vaardigheden nodig, evenals kennis van databasetechnologieën en data-analyse. Door het groeiende tekort aan IT’ers is er veel vraag naar data scientists, wat zich in goede loonvoorwaarden laat vertalen.