Afbeelding
Foto: Getty Images

Een sedumdak in Hardinxveld-Giessendam, een goed idee!

13 november 2023 om 11:59 Partnercontent

Woont u in de regio Hardinxveld-Giessendam en wilt u meer weten over een sedumdak? Dan kan dit artikel u verder helpen! Wij zijn NatureGreen, een jong en innovatief bedrijf die sedumdaken kweekt, aanbiedt en aanlegt. Door het plaatsen van een groendak kunt u zich als particulier inzetten voor het klimaat, zonder dat u daar te veel moeite voor hoeft te doen. Samen veranderen we saaie, grijze dakbedekking in sedum dakbedekking! 

Waar bestaat sedum dakbedekking uit?
Misschien bent u benieuwd waar sedum dakbedekking nou precies uit bestaat. Het is immers een wat onwennig woord, sedum. Wat we hier mee bedoelen is een bepaald type vetplant, de sedumplant. Wereldwijd zijn er wel meer dan 250 verschillende soorten sedum te vinden. De blaadjes van de plant zijn een beetje dik en leerachtig. In deze blaadjes kan het sedum veel water opslaan, waardoor het goed kan overleven in drogere periodes. Super handig natuurlijk, wanneer je op een dak groeit. Bij sedum dakbedekking bestaat de bovenste laag uit deze plantjes, met daaronder een voedingsbodem (substraatlaag), drainagelaag en wortelwerende laag. Samen vormt dit het sedumdak

Voordelen sedumdak
Een sedumdak, of sedum dakbedekking, brengt vele voordelen met zich mee. De voornaamste is de opslag van regenwater. De planten op het sedumdak kunnen water vasthouden, waardoor er minder regenwater afstroomt naar het riool. Zeker tijdens zware buien of stormen, kan dit een groot voordeel opleveren: doordat het riool minder wordt belast, vermindert ook de kans op overstroming. Ook is het dak goed voor de leefomgeving: het trekt nieuwe soorten dieren aan, versterkt de biodiversiteit en is daarmee ook goed voor de andere planten en dieren in uw tuin.

Ook voor de woning zelf heeft een sedumdak een aantal voordelen. Zo vergroot het de isolerende waarde van het dak, waardoor het ’s zomers binnen iets koeler is en ’s winters binnen iets warmer. Gecombineerd met het feit dat een sedumdak er ook nog eens mooi en duurzaam uit ziet, stijgt de waarde van een woning wanneer er een sedumdak op wordt geplaatst!

Sedumdak aanleggen
Wilt u zelf een sedumdak aanleggen? Dat kan goed! Een sedumdak aanleggen is namelijk niet ingewikkeld. Met een goede groendakleverancier, zoals NatureGreen, krijgt u voldoende uitleg over de aanleg zodat u zich goed voor kan bereiden. Ook zijn er bij ons instructievideo’s beschikbaar. Zo heeft u al een duidelijk beeld van hoe de aanleg er uit komt te zien, voordat u überhaupt bent begonnen! De meeste mensen leggen een dak al aan binnen één werkdag, als de oppervlakte niet te groot is. Let bij de aanleg wel goed op uw veiligheid: is het erg heet, of heeft het gevroren, dan kunt u de aanleg beter op een andere dag doen. Zo voorkomt u dat de planten het zwaar krijgen en oververhitting of slip- en valgevaar. Mocht u de aanleg toch liever door NatureGreen zelf laten verzorgen, kan dat ook! We hebben gespcialiseerde aanlegteams door heel Nederland, die dag in dag uit voor u klaarstaan en uw groendak met plezier aanleggen. 

Soorten sedumpakketten
Voordat u een sedumdak kunt aanleggen, is het belangrijk om te weten welke sedumpakketten er allemaal zijn. De belangrijkste verschillen tussen deze pakketten zitten in het gewicht, en daarmee ook de waterbergende capaciteit. Een dak wat meer water kan opslaan, zal immers ook meer wegen! Om te bepalen welke sedumpakketten passen bij uw dakbedekking, is het belangrijk om de draagkracht te weten. Hoe meer gewicht uw dak kan dragen, hoe zwaarder een sedumdak dus mag zijn. 

Kan uw dak niet zoveel gewicht aan? Dan is een lichtgewicht sedumpakket een betere keuze. Deze vorm pakket is vaak wat dunner, kan minder water opslaan en is daardoor ook minder zwaar. Ideaal dus wanneer u dak wat ouder of minder sterk is. Welke soort sedumpakket u ook kiest, u kunt zich van tevoren goed laten adviseren door een groendakspecialist als NatureGreen. Wij helpen u graag verder!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie