Afbeelding

Raadspraat: Max van den Bout - Drie maal duurzaam

27 maart 2024 om 13:42 Politiek

Vorige week was het WK-shorttrack in Rotterdam-Ahoy op een speciaal aangelegde ijsvloer. Het was een mooi en spannend kampioenschap en alles er om heen was prachtig verzorgd. Mijn speciale aandacht betrof een documentaire over hoe duurzaam alles was uitgevoerd. Werkelijk overal in de installaties en de ijsvloer was aandacht aan besteed qua duurzaamheid. Daar over nadenkend vroeg ik me af, hoe duurzaam het is om speciaal voor één manifestatie voor een beperkte tijd een ijsvloer (met alle installaties) aan te leggen. De installaties zelf zijn dan wel duurzaam, maar de gehele aanvoer en opbouw en nadien het afbreken en afvoeren met alle toeleveranciers, hoe duurzaam zou dat zijn? Of is dat te ver doorgedacht?

In Dordt gaat Evides een installatie bouwen om (zo veel mogelijk) PFAS uit het drinkwater te halen. Een kostbare zaak en het maakt een duurzame indruk. Maar wie betaalt dat. De consument? De belastingbetaler? Maar kennelijk niet de vervuiler. De directeur van het er naast gelegen Chemours heeft al gezegd dat pas met PFAS wordt gestopt als er een vervangend product is. Er werd niet bij gezegd dat de lozing van PFAS in lucht en water zo lang gewoon doorgaat. Het zou veel goedkoper en technisch eenvoudiger zijn als Chemours de PFAS zelf uit de afvalstroom verwijdert. Of is dat ook weer te ver doorgedacht? Duurzaam is helaas vaak pas interessant als er ook aan te verdienen is.

Een heel ander punt is de huidige elektrische pont van Riveer. Dat lijkt duurzaam, mits de accubatterij lang genoeg meegaat. Een duurzame boot, maar is die ook geheel duurzaam gefabriceerd? Ik hoop aan te kunnen nemen dat ook daar aandacht voor is geweest. De oude diesel-pont (hoewel oud?) is vervangen, maar wat is daarmee gebeurd? Reserve, voor als de elektrische pont eens uitvalt? Of verkocht, zodat de diesel-pont op een andere plaats weer wordt ingezet? Duurzaam? En is er dan iets verbeterd? Of nog erger, zou de (nog niet zo oude) pont zijn verschrot? Dat is zeker niet duurzaam. In Ierland zag ik lang geleden een pont die gezien de naam, kennelijk van Nederland was overgenomen. De naam: “God met ons”. Wellicht is die er nog, dan lijkt me dat wel duurzaam?

Max van den Bout

PvdA-raadsfractie

advertentie
advertentie