Afbeelding
gemeente Hardinxveld-Giessendam

Veel vuurwerkschade ondanks vuurwerkverbod

Politiek

H'VELD-G'DAM Ondanks het vuurwerkverbod is de schade door vuurwerk afgelopen december bijna verdriedubbeld ten opzichte van vorig jaar. Door 43 vernielingen loopt de schade op tot 13.400,00 euro. Wethouder Theo Boerman van Financiën noemt het een kwalijke zaak: ,,Zonde van het geld. Ondanks het vuurwerkverbod werd er genoeg geknald in december. Met ruim 13.000 euro schade tot gevolg. Geld dat we nu dus niet kunnen inzetten voor andere, belangrijkere, doeleinden."

Met name prullenbakken en (verkeers-)borden moesten het ontgelden. ,,Van tevoren heeft de buitendienst al verschillende prullenbakken afgesloten of weggehaald om eventuele schade zoveel als mogelijk te voorkomen. Het vervangen van een kapotte prullenbak kost namelijk al snel 400 euro", aldus Theo Boerman. In totaal werden 18 prullenbakken, 18 (verkeers-)borden, 3 hondenpoepdispensers, 2 schrikplankhekken, een metalen bank en het brugdek van een voetgangersbrug vernield. Theo Boerman: ,,Mogelijk zijn er ook nog schades aan straatkolken. Dit kunnen we nu nog niet zien en zal de komende maanden duidelijk worden." Het vervangen van een straatkolk kost rond de 2000 euro.

HOOG SCHADEBEDRAG Vorig jaar was de schade 5000 euro. Dit jaar is dit bedrag dus bijna verdriedubbeld. ,,Hoe dit komt kunnen we niet met zekerheid zeggen. Dit blijft een aanname. Mogelijk hebben de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod bijgedragen aan het eerder afsteken van, illegaal, vuurwerk", aldus Theo Boerman. De schademeldingen werden met name gedaan tussen begin december en oudejaarsdag. Theo Boerman: ,,Tijdens de jaarwisseling zelf zijn geen grote extra schades ontstaan."

AANGIFTE VAN SCHADES De gemeente gaat aangifte doen van de schades bij de politie. Waar mogelijk worden de kosten dan verhaald op de veroorzakers. Het achterhalen van de veroorzakers is lastig. Wethouder Theo Boerman: ,,Ondanks dat de kans klein is dat we de veroorzakers achterhalen, doen we als gemeente toch aangifte. We doen dit om te laten zien dat dit echt niet door de beugel kan. Je maakt de spullen van een ander niet kapot."

advertentie
advertentie